Reklama
Reklama

Więcej nie zjesz kanapek. Ta potrawa jest idealna na sycące śniadanie

Kanapki to najpopularniejsze danie, które spożywa się rano. Istnieją jednak atrakcyjne alternatywy, dzięki którym poranek może stać się ciekawszy niż zwykle. Jaka potrawa jest idealna na sycące śniadanie?

Idealne śniadanie powinno być jednocześnie pożywne, zdrowe i lekkostrawne. Oczywiście musi być też smaczne. Pomimo licznych opinii, że trzeba wybierać pomiędzy zdrowym a smacznym, bez problemu można połączyć te dwie kwestie.

Trzeba tylko wiedzieć, z jakich przepisów skorzystać. Najlepsze będą te, które zachwycą zarówno podniebienie, jak i oczy swoim rozmaitym i różnokolorowym składem. W takim razie, jaka potrawa jest idealna na sycące śniadanie?

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania wyjątkowego śniadania?

Do przygotowania wybornego śniadania, znakomicie zastępującego kanapki, wystarczą podstawowe produkty z kuchennej lodówki i szafki. Przyrządzenie dania nie zajmie więcej niż kilka chwil. Nawet wtedy, gdy konsumujący będzie miał ochotę zjeść naprawdę coś wyjątkowego.

Przed zabraniem się do gotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 5 jajek,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • łyżka masła,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek szczypiorku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • garść rukoli,
  • sól,
  • pieprz.

Czytaj również: Najlepsza zupa na zimne dni. Rozgrzewa i syci na długie godziny

Jak zrobić pyszne śniadanie - alternatywę dla kanapek?

Pysznym śniadaniem, będącym alternatywą dla popularnych kanapek jest nie inna propozycja niż omlet francuski. Przygotowanie dania może być bardzo proste, jeśli ktoś ma wiedzę, jak to zrobić. Potrzebne będą do tego: patelnia, widelec, nóż i deska do krojenia.

Na początku trzeba roztrzepać widelcem jajka. Do momentu aż białka połączą się z żółtkiem i pojawią się bąbelki powietrza. W międzyczasie należy rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Później trzeba na niej umieścić pokrojone i umyte pomidorki oraz liście świeżej bazylii. 

Kiedy warzywa i zioła puszczą smak, można dodać masła. Nada to mieszance kremowej konsystencji. W momencie, gdy się rozpuści, należy dodać roztrzepane jajka i doprawić całość solą i pieprzem, a także posypać serem oraz szczypiorkiem. Całość należy przykryć i odczekać około 3-4 minuty. Po zdjęciu omleta z patelni można go przyozdobić garścią rukoli.


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie