Reklama
Reklama

Ta wigilijna potrawa może być przyczyną zatrucia. Polacy jedzą ją bez opamiętania

Na świątecznym stole w wielu polskich domach rok w rok gościem honorowym są śledzie w śmietanie. Jeżeli ty również nie wyobrażasz sobie bez nich wieczerzy wigilijnej, nie musisz rezygnować z tego popularnego dania. Najlepiej jednak po przygotowaniu zjedz je jak najszybciej, bo przechowywane zbyt długo, mogą wywołać żołądkowe rewolucje. A przecież jesz je po to, aby sprawić sobie przyjemność, a nie, żeby zafundować sobie chorobę.

Polacy lubią przygotowywać dużo jedzenia na Boże Narodzenie. Być może w twoim domu potrawy po wigilijnej wieczerzy również dojada się jeszcze w następne dni, ale zanim się na nie skusisz, zawsze najpierw sprawdzaj, czy aby na pewno nadają się one jeszcze do spożycia. O ile uszka czy bigos, po pobycie w lodówce przez 3-4 doby wciąż powinny być smaczne, o tyle z otwartymi śledziami w śmietanie sprawa nie zawsze wygląda tak kolorowo. 

Te śledzie najlepiej zjedz od razu. Po wigilii mogą się szybko zepsuć

Jeżeli nie chcesz ryzykować zatruciem, uważaj na śledzie w śmietanie. Gotowe produkty ze sklepu najczęściej sprzedawane są w plastikowych pojemnikach, na których widnieje dość długa data przydatności do spożycia, ale pamiętaj, że zawierają one konserwanty. Śledzie w śmietanie przygotowane w domu powinieneś jednak spożyć jak najszybciej, czyli w ciągu 2-3 dni. Ryby powinny być także przechowywane w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, aby spowolnić proces psucia się śmietany. 

A jeśli w twoim przepisie na śledzie w śmietanie znajdują się także kawałki owoców np. jabłka, pamiętaj, że mogą one szybko puścić wodę lub spleśnieć. Najlepiej więc danie zrób zaraz przed wigilią i postaraj się je dojeść maksymalnie następnego dnia. Jeżeli będziesz zlewać z tym zbyt długo, ich smak oraz właściwości będą pozostawiać wiele do życzenia, a spożycie może skończyć się poważnymi rewolucjami żołądka.

Może cię zainteresować: Ten gatunek ryby ma delikatne i smaczne mięso. Idealny na rybę po grecku

Nie tylko w śmietanie. Śledzie w occie i oleju też są smaczne, a mogą dłużej postać w lodówce

Jeżeli obawiasz się, że nie zdążysz przygotować śledzia w śmietanie przed wigilią, a nie chcesz robić go zbyt wcześnie w obawie przed zepsuciem, postaw na rybę w oleju lub w occie. Są to znakomite środki konserwujące, dzięki którym, łatwo zabezpieczysz swoją żywność przed psuciem. 

Jeżeli śledzia w occie lub oleju przechowasz w szczelnie zamykanym pojemniku, nie powinien on zepsuć się do wigilii, nawet jeżeli przygotujesz go 2-3 tygodnie wcześniej. Pamiętaj jednak, że im dłużej filety śledziowe będą przechowywane w lodówce, tym bardziej ich smak będzie intensywny. 

Czytaj również: Świąteczny karp z przepisu siostry Anastazji. Wyjdzie smaczny i chrupiący jak nigdy

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta