Reklama
Reklama

Świąteczny karp z przepisu siostry Anastazji. Wyjdzie smaczny i chrupiący jak nigdy

Karpia po prostu nie może zabraknąć na stole 24 grudnia. Chociaż można zastąpić go innymi rybami, to właśnie on uznawany jest za główny symbol tradycyjnej wigilijnej wieczerzy. Jeżeli ty również nie wyobrażasz sobie bez niego świąt, w tym roku koniecznie przygotuj karpia według przepisu siostry Anastazji, a na pewno będzie smakował wszystkim pokoleniom. O dokładkę poprosi cię nie tylko mąż, ale i wybredna teściowa czy dzieci niejadki.

Marzysz o tym, aby w tym roku wigilijny karp wyszedł ci idealny? Jeżeli chcesz, by posmakował całej twojej rodzinie, koniecznie przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, która jest autorką wielu książek kulinarnych. 

Na gotowaniu zna się jak mało kto, dlatego nie zastanawiaj się długo, tylko zaufaj jej talentowi i wieloletniemu doświadczeniu. 24 grudnia przyrządź rybę zgodnie z jej poradami, stosując kultową już metodę dwójki, a danie na pewno szybko zniknie z talerzy. 

Na czym polega metoda dwójki? Siostra Anastazja stosuje ją, przyrządzając wigilijnego karpia

Sekretem idealnego karpia siostry Anastazji jest metoda dwójki, czyli podwójna obróbka termiczna, której poddawana jest ryba. Dzięki takiemu przygotowaniu na wierzchu danie jest chrupiące, a w środku miękkie i bardzo smaczne. 

Może cię zainteresować: Te ryby na głowę biją wigilijnego karpia? Są zdrowe i bardzo smaczne

Przepis na wigilijnego karpia siostry Anastazji. Wychodzi obłędny!

Do przygotowania karpia według przepisu siostry Anastazji, potrzebna będzie ci nie tylko ryba, ale kilka innych produktów. Składniki są jednak na tyle popularne, że bez problemu kupisz je w każdym sklepie spożywczym. 

  • 8 dzwonek z karpia,
  • 2-3 jajka,
  • sok z cytryny (jedna sztuka)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Rybę w kawałkach dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż na talerz. Sok z cytryny wyciśnij do szklanki, upewniając się, że wpadły do niej pestki,. Skrop mięso karpia i lekko je posól. Wyciągnij z kuchennej szafki trzy miski, a następnie wsyp do nich kolejno: tartą bułkę, mąkę, i jajka (potrzebne do przygotowania panierki). Naturalnie jajka musisz roztrzepać i doprawić przyprawami - solą oraz pieprzem. 

Masło wrzuć na patelnię po to, by zdążyło się rozgrzać, a w tym czasie możesz zająć się panierowaniem karpia. Po przygotowaniu smaż każdy z kawałków ryby z obu stron do momentu, w którym panierka zmieni swój kolor na złocisty. Od razu po usmażeniu ryby na patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je przez 20 minut w 150 stopniach Celsjusza.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta