Ten gatunek ryby ma delikatne i smaczne mięso. Idealny na rybę po grecku
Ryba po grecku to potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie wigilię w wielu polskich domach. Jeżeli w tym roku zagości również na twoim świątecznym stole, koniecznie zwróć uwagę na główny składnik, który wykorzystujesz do jej przygotowania. To popularne danie będzie znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jeżeli do postawisz na konkretny gatunek ryby.
Poza śledziem w śmietanie i kultowym karpiem elementem niemalże obowiązkowym na wigilijnym stole jest także ryba po grecku. Jeżeli ty również należysz do jego fanów, w tym roku przygotowujesz go i chcesz, aby posmakował całej rodzinie, do jego przygotowania powinieneś wybrać zdrowe i pożywne składniki.
Najważniejszy jest oczywiście ten główny. Gatunek ryby potrzebnej do ryby po grecku powinien być nie tylko delikatny i zawierać mało ości. Koniecznie wybierz tę, której mięso stanowić będzie źródło witamin i składników odżywczych, a nie ogromnych pokładów rakotwórczej rtęci.
Niezależnie od tego, czy jadasz ją na ciepło, czy na zimno, lepiej nie przygotowuj ryby po grecku z takich gatunków jak: panga czy ryba maślana. Pomimo dostępności w niemal każdym markecie oraz atrakcyjnej, niskiej ceny bardzo często zawierają one toksyny i rtęć, a ich wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Z tego samego powodu najlepiej odpuścić sobie również zakup płoci, okonia czy węgorza.
Może cię zainteresować: Świąteczny karp z przepisu siostry Anastazji. Wyjdzie smaczny i chrupiący jak nigdy
Jedną z najsmaczniejszych, a zarazem najbardziej wartościowych produktów, z których możesz przygotować rybę po grecku, jest miruna. Gatunek najczęściej występuje w Pacyfiku i Oceanie Spokojnym. Jego mięso jest smaczne, delikatne, nie pachnie zbyt intensywnie, a przy okazji zawiera mało ości.
Miruna jest również rybą niskokaloryczną, przez co bez obaw mogą po nią sięgać osoby na diecie. Zawiera około 78 kcal w 100 gramach, ale jednocześnie posiada sporo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, minerałów witamin i aminokwasów.
A co na rybę po grecku, jeżeli nie miruna? Wartościowy posiłek na pewno przygotujesz również z dorsza lub mintaja. Pamiętaj jednak, ze wybór odpowiedniego gatunku to jeszcze nie wszystko.
Aby danie "ryba po grecku" było zdrowe i smaczne, potrzebne są ci również inne składniki m.in.:
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- sos pomidorowy (najlepiej naturalny)
- przyprawy
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia