Reklama
Reklama

​Sycąca zupa z jarmużem. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jarmuż kojarzy nam się przede wszystkim z dodatkiem do soków czy koktajli lub jako przystawka np. w formie chipsów. Czy jednak jest to jedyne zastosowanie tej rośliny, która jest w naszym kraju o wiele popularna niż szpinak? Oczywiście, że nie! Sprawdź przepis na sycącą zupę z jarmużem dla całej rodziny.

Mało kto wie, że jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Dostarcza organizmowi dobrej jakości białka i błonnika, a także witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. W jarmużu znajdziemy także cynk, fosfor, potas, wapń, żelazo czy sulforafan (jeden z najsilniejszych antyoksydantów).

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sycącej zupy z jarmużem?

Do przygotowania sycącej zupy z jarmużem potrzebujesz:

  • 1,5 litra bulionu (najlepiej warzywnego, może być również drobiowy),
  • 250 g kiełbaski wiejskiej,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebulę,
  • 3 liście jarmużu,
  • szczypiorek,
  • paprykę w proszku,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny.

Zupę przygotujesz w garnku, jednak przyda się również patelnia i tarka do warzyw.

Sprawdź również: Pij ten napój zaraz po przebudzeniu. Pobudza lepiej niż kawa i zaspokaja głód

Pyszna i sycąca zupa z jarmużem — sposób przygotowania

Kiełbasę wyjmij wcześniej z lodówki, pokrój ją w kostkę. Na kuchence ustaw garnek oraz patelnię. Do garnka wlej dwie łyżki oleju, na patelnię dodaj jedną. Cebulę obierz z łupiny, a następnie pokrój w kostkę. W garnku zeszklij cebulę, a na patelni podsmaż kiełbaskę. W międzyczasie obierz marchew i ziemniaki. Marchew zetrzyj na tarce do warzyw, a selera pokrój w kostkę. Dodaj marchew i seler do garnka z zeszkloną cebulą. Wymieszaj dokładnie zawartość garnka i podsmaż przez kilka minut. Dodaj do garnka podgrzany bulion, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie posiekaj jarmuż i wrzuć do garnka. Sycącą zupę z jarmużem obficie posyp szczypiorkiem przed samym podaniem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy