Sycąca zupa z jarmużem. Przepis, który pokocha cała rodzina
Jarmuż kojarzy nam się przede wszystkim z dodatkiem do soków czy koktajli lub jako przystawka np. w formie chipsów. Czy jednak jest to jedyne zastosowanie tej rośliny, która jest w naszym kraju o wiele popularna niż szpinak? Oczywiście, że nie! Sprawdź przepis na sycącą zupę z jarmużem dla całej rodziny.
Mało kto wie, że jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Dostarcza organizmowi dobrej jakości białka i błonnika, a także witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. W jarmużu znajdziemy także cynk, fosfor, potas, wapń, żelazo czy sulforafan (jeden z najsilniejszych antyoksydantów).
Do przygotowania sycącej zupy z jarmużem potrzebujesz:
- 1,5 litra bulionu (najlepiej warzywnego, może być również drobiowy),
- 250 g kiełbaski wiejskiej,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebulę,
- 3 liście jarmużu,
- szczypiorek,
- paprykę w proszku,
- sól, pieprz,
- olej roślinny.
Zupę przygotujesz w garnku, jednak przyda się również patelnia i tarka do warzyw.
Sprawdź również: Pij ten napój zaraz po przebudzeniu. Pobudza lepiej niż kawa i zaspokaja głód
Kiełbasę wyjmij wcześniej z lodówki, pokrój ją w kostkę. Na kuchence ustaw garnek oraz patelnię. Do garnka wlej dwie łyżki oleju, na patelnię dodaj jedną. Cebulę obierz z łupiny, a następnie pokrój w kostkę. W garnku zeszklij cebulę, a na patelni podsmaż kiełbaskę. W międzyczasie obierz marchew i ziemniaki. Marchew zetrzyj na tarce do warzyw, a selera pokrój w kostkę. Dodaj marchew i seler do garnka z zeszkloną cebulą. Wymieszaj dokładnie zawartość garnka i podsmaż przez kilka minut. Dodaj do garnka podgrzany bulion, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie posiekaj jarmuż i wrzuć do garnka. Sycącą zupę z jarmużem obficie posyp szczypiorkiem przed samym podaniem.
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył