Reklama
Reklama

Przynieś ze spaceru i zrób dżem. Jego smak cię zaskoczy

Nie uwierzysz, z czego można zrobić dżem. Często mijasz ją podczas spaceru, jednak nie przyszłoby ci do głowy, że nadaje się na przetwory. Zaskakuje pięknym, fioletowym kolorem oraz cierpko-słodkawym smakiem z nutą wyczuwalnej goryczki. Sprawdź, o jaki owoc chodzi i przygotuj najlepsze smarowidło.

Pewna roślina rośnie dziko w parkach i miejskich skwerach, a w niektórych ogrodach jest dekoracją. Jesienią jej gałęzie uginają się od fioletowym owoców, czasem wpadają w bordową barwę. Z powodzeniem można wykorzystać je do przetworów. Mowa o fioletowej jarzębinie, czyli burce. Poznaj najważniejsze informacje o tych owocach oraz przepis na dżem na ich bazie. 

Fioletowa jarzębina - co to za roślina i jak smakują jej owoce?

Zwykła, czerwona jarzębina ma gorzki i cierpki smak. Tego samego nie można powiedzieć o fioletowej odmianie. Gdy lekko przymrozimy jej owoce, to staną się słodsze. Wiele osób porównuje je do aroniowej wersji jagód. 

Burka smakuje wspaniale w połączeniu z cukrem i korzennymi przyprawami, tj. goździki, cynamon, kardamon. Wtedy w smaku przypomina żurawinę, jednak i tak jest intensywniejsza. 

Nie tylko smak tych owoców zachwyca, ale też głęboki, fioletowy kolor. Zawierają duże ilości pektyn, dlatego z łatwością gęstnieją. Nie trzeba więc dorzucać dodatków żelujących do przetworów. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Najlepsze rogale świętomarcińskie — przepis, składniki, sposób przygotowania

Jak wykorzystać burkę w kuchni?

Tak jak wspomniano, burkę można wykorzystać do przetworów, tj. dżemy czy konfitury. Warto połączyć ją wtedy z gruszkami, jabłkami albo z pomarańczą. 

Polecamy zrobić z niej gęstą galaretkę pasującą do mięs. Najlepiej smakuje z kaczką i dziczyzną. 

Nadaje się też do kompotu z dodatkiem imbiru i cytryny. Warto zrobić z niej mus będący wspaniałym dodatkiem do owsianek, naleśników czy gofrów. Tym razem skupimy się jednak na dżemie. 

Przepis na dżem z fioletowej jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg fioletowej jarzębiny;
  • 500 g cukru;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1/2 kg jabłek lub gruszek;
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Na początek dokładnie myjemy owoce fioletowej jarzębiny i usuwamy z nich szypułki. Jeśli nie było przymrozków, to wkładamy je do zamrażarki na 1-2 dni.  

Po lekkim zamrożeniu wrzucamy owoce do garnka i zalewamy je wodą tak, żeby były przykryte. Gotujemy je na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną. Następnie wylewamy wodę, a wlewamy wrzątek. 

Potem dodajemy cukier, obrane i pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki i sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu, aż owoce zrobią się miękkie i będą miały gęstą konsystencję. 

Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno je zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut. Na koniec stawiamy normalnie naczynia i wynosimy przetwory w chłodne i ciemne miejsce, gdy tylko ostygną. 

Zobacz też:

Nie lubisz białego maku? Zrób rogale z tym nadzieniem

Tego nigdy nie rób z gęsiną. Będzie twarda jak podeszwa i niesmaczna

To ciasto było prawdziwym rarytasem 100 lat temu. Teraz znów króluje na stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory