Przynieś ze spaceru i zrób dżem. Jego smak cię zaskoczy
Nie uwierzysz, z czego można zrobić dżem. Często mijasz ją podczas spaceru, jednak nie przyszłoby ci do głowy, że nadaje się na przetwory. Zaskakuje pięknym, fioletowym kolorem oraz cierpko-słodkawym smakiem z nutą wyczuwalnej goryczki. Sprawdź, o jaki owoc chodzi i przygotuj najlepsze smarowidło.
Pewna roślina rośnie dziko w parkach i miejskich skwerach, a w niektórych ogrodach jest dekoracją. Jesienią jej gałęzie uginają się od fioletowym owoców, czasem wpadają w bordową barwę. Z powodzeniem można wykorzystać je do przetworów. Mowa o fioletowej jarzębinie, czyli burce. Poznaj najważniejsze informacje o tych owocach oraz przepis na dżem na ich bazie.
Zwykła, czerwona jarzębina ma gorzki i cierpki smak. Tego samego nie można powiedzieć o fioletowej odmianie. Gdy lekko przymrozimy jej owoce, to staną się słodsze. Wiele osób porównuje je do aroniowej wersji jagód.
Burka smakuje wspaniale w połączeniu z cukrem i korzennymi przyprawami, tj. goździki, cynamon, kardamon. Wtedy w smaku przypomina żurawinę, jednak i tak jest intensywniejsza.
Nie tylko smak tych owoców zachwyca, ale też głęboki, fioletowy kolor. Zawierają duże ilości pektyn, dlatego z łatwością gęstnieją. Nie trzeba więc dorzucać dodatków żelujących do przetworów.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Najlepsze rogale świętomarcińskie — przepis, składniki, sposób przygotowania
Tak jak wspomniano, burkę można wykorzystać do przetworów, tj. dżemy czy konfitury. Warto połączyć ją wtedy z gruszkami, jabłkami albo z pomarańczą.
Polecamy zrobić z niej gęstą galaretkę pasującą do mięs. Najlepiej smakuje z kaczką i dziczyzną.
Nadaje się też do kompotu z dodatkiem imbiru i cytryny. Warto zrobić z niej mus będący wspaniałym dodatkiem do owsianek, naleśników czy gofrów. Tym razem skupimy się jednak na dżemie.
Składniki:
- 1 kg fioletowej jarzębiny;
- 500 g cukru;
- 1/2 szklanki wody;
- 1/2 kg jabłek lub gruszek;
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Na początek dokładnie myjemy owoce fioletowej jarzębiny i usuwamy z nich szypułki. Jeśli nie było przymrozków, to wkładamy je do zamrażarki na 1-2 dni.
Po lekkim zamrożeniu wrzucamy owoce do garnka i zalewamy je wodą tak, żeby były przykryte. Gotujemy je na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną. Następnie wylewamy wodę, a wlewamy wrzątek.
Potem dodajemy cukier, obrane i pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki i sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu, aż owoce zrobią się miękkie i będą miały gęstą konsystencję.
Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno je zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut. Na koniec stawiamy normalnie naczynia i wynosimy przetwory w chłodne i ciemne miejsce, gdy tylko ostygną.
Zobacz też:
Nie lubisz białego maku? Zrób rogale z tym nadzieniem
Tego nigdy nie rób z gęsiną. Będzie twarda jak podeszwa i niesmaczna
To ciasto było prawdziwym rarytasem 100 lat temu. Teraz znów króluje na stołach