Reklama
Reklama

Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie

Ciasta to obowiązkowy element świątecznego stołu, dlatego dobrze, by zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Taka z pewnością jest ta rolada, którą od lat robię według przepisu siostry Anastazji. To jeden z tych wypieków, który nie ma sobie równych w Boże Narodzenie. Lekka, efektowna i pełna świątecznych aromatów skrada serca domowników i gości. Zawsze przygotowuję od razu dwie, bo tak szybko znika z patery.

Ciasta siostry Anastazji od lat goszczą na polskich stołach na co dzień, jak i od święta. Są doskonałym wyborem również na Boże Narodzenie. Oprócz klasycznych serników i makowców warto postawić również na roladę wiśniową, która zarówno smakiem, jak i wyglądem doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. 

Ciasto na święta — rolada wiśniowa siostry Anastazji to strzał w dziesiątkę  

Przepisy siostry Anastazji to klasyka w kuchni, do której chętnie powraca się w okresie przedświątecznych przygotowań. Słyną między innymi ze swojej bezbłędności, gdyż zawarte w nich proporcje, a także czytelne wykonanie sprawiają, że wypieki i dania zawsze się udają.  

Nie inaczej jest w przypadku tego ciasta, które łączy w sobie wilgotne ciasto z aksamitną masą śmietanową. To doskonała równowaga smaków, dzięki której rolada nie jest ciężka i sprawdza się idealnie jako deser po obfitej wigilijnej kolacji bądź świątecznym obiedzie.  

W dodatku wiśniowa rolada prezentuje się niezwykle efektownie na stole. Po przekrojeniu zrolowane, kakaowe ciasto w ciekawy sposób kontrastuje z jasnym kremem i wiśniami. Zachwyca więc już od pierwszego wejrzenia, a serce skrada od pierwszego kęsa. Od lat na Boże Narodzenie piekę od razu dwie takie rolady wiśniowe, bo chętnych na nie zdecydowanie nie brakuje.  

Zobacz także: Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie

Świąteczna rolada wiśniowa — przepis siostry Anastazji 

Rolada wiśniowa według przepisu siostry Anastazji posmakuje nawet największym niejadkom oraz osobom, które na co dzień nie przepadają za słodkimi przekąskami. Idealna równowaga słodyczy i owocowej świeżości zachwyca już od pierwszego kęsa. Do zrobienia tego świątecznego wypieku potrzebujesz następujących składników: 

Biszkopt:  

  • 4 białka 
  • ¾ szklanki cukru  
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka ciemnego kakao  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  

Krem:  

  • Dżem wiśniowy  
  • 1 łyżka żelatyny  
  • 2 łyżki cukru  
  • 500 ml śmietany 30% 

Sposób przygotowania:  

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddzielone białka ubij mikserem na gęstą pianę. Dodawaj stopniowo cukier, nie przestając miksować do momentu, aż piana będzie gęsta i sztywna. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodawaj do ubitej piany, delikatnie mieszając dużą łyżką, ruchami zagarniającymi od spodu. 

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i równomiernie rozprowadź w niej ciasto, formując prostokąt o równej grubości. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Biszkopt powinien być sprężysty, i suchy w dotyku. Ważne, aby nie był przesuszony, bo nie będzie chciał się rolować. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły, zwiń go razem ze ściereczką w roladę, zaczynając od krótszego boku. Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

W tym czasie przygotuj krem. Rozpuść żelatynę w 2-3 łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, by była płynna, ale nie gorąca. Schłodzoną śmietankę 30% ubij sztywno z cukrem. Powoli wlewaj do niej przestudzoną żelatynę i całość miksuj na delikatnych obrotach. 

Przejdź do wykonania rolady. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń i nasącz przegotowaną wodą lub wodą z odrobiną soku wiśniowego. Rozsmaruj na nim cały krem śmietanowy, a na jednym z dłuższych brzegów ułóż pasek z dżemu wiśniowego. Zawiń ponownie ciasto w roladę, zaczynając od brzegu z dżemem. Gotową roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. 

Zobacz też:

Po przepis na te ciastka przychodzą sąsiadki. Zapach unosi się w całym bloku

Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Ultrazdrowe, a Polacy nie jedzą

"Adwentowe racuchy" robię nie tylko w piątek. Moja rodzina je uwielbia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | ciasta