Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie
Ciasta to obowiązkowy element świątecznego stołu, dlatego dobrze, by zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Taka z pewnością jest ta rolada, którą od lat robię według przepisu siostry Anastazji. To jeden z tych wypieków, który nie ma sobie równych w Boże Narodzenie. Lekka, efektowna i pełna świątecznych aromatów skrada serca domowników i gości. Zawsze przygotowuję od razu dwie, bo tak szybko znika z patery.
Ciasta siostry Anastazji od lat goszczą na polskich stołach na co dzień, jak i od święta. Są doskonałym wyborem również na Boże Narodzenie. Oprócz klasycznych serników i makowców warto postawić również na roladę wiśniową, która zarówno smakiem, jak i wyglądem doskonale wpisuje się w świąteczny klimat.
Przepisy siostry Anastazji to klasyka w kuchni, do której chętnie powraca się w okresie przedświątecznych przygotowań. Słyną między innymi ze swojej bezbłędności, gdyż zawarte w nich proporcje, a także czytelne wykonanie sprawiają, że wypieki i dania zawsze się udają.
Nie inaczej jest w przypadku tego ciasta, które łączy w sobie wilgotne ciasto z aksamitną masą śmietanową. To doskonała równowaga smaków, dzięki której rolada nie jest ciężka i sprawdza się idealnie jako deser po obfitej wigilijnej kolacji bądź świątecznym obiedzie.
W dodatku wiśniowa rolada prezentuje się niezwykle efektownie na stole. Po przekrojeniu zrolowane, kakaowe ciasto w ciekawy sposób kontrastuje z jasnym kremem i wiśniami. Zachwyca więc już od pierwszego wejrzenia, a serce skrada od pierwszego kęsa. Od lat na Boże Narodzenie piekę od razu dwie takie rolady wiśniowe, bo chętnych na nie zdecydowanie nie brakuje.
Zobacz także: Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie
Rolada wiśniowa według przepisu siostry Anastazji posmakuje nawet największym niejadkom oraz osobom, które na co dzień nie przepadają za słodkimi przekąskami. Idealna równowaga słodyczy i owocowej świeżości zachwyca już od pierwszego kęsa. Do zrobienia tego świątecznego wypieku potrzebujesz następujących składników:
Biszkopt:
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- Dżem wiśniowy
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 500 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddzielone białka ubij mikserem na gęstą pianę. Dodawaj stopniowo cukier, nie przestając miksować do momentu, aż piana będzie gęsta i sztywna. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodawaj do ubitej piany, delikatnie mieszając dużą łyżką, ruchami zagarniającymi od spodu.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i równomiernie rozprowadź w niej ciasto, formując prostokąt o równej grubości. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Biszkopt powinien być sprężysty, i suchy w dotyku. Ważne, aby nie był przesuszony, bo nie będzie chciał się rolować. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły, zwiń go razem ze ściereczką w roladę, zaczynając od krótszego boku. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. Rozpuść żelatynę w 2-3 łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, by była płynna, ale nie gorąca. Schłodzoną śmietankę 30% ubij sztywno z cukrem. Powoli wlewaj do niej przestudzoną żelatynę i całość miksuj na delikatnych obrotach.
Przejdź do wykonania rolady. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń i nasącz przegotowaną wodą lub wodą z odrobiną soku wiśniowego. Rozsmaruj na nim cały krem śmietanowy, a na jednym z dłuższych brzegów ułóż pasek z dżemu wiśniowego. Zawiń ponownie ciasto w roladę, zaczynając od brzegu z dżemem. Gotową roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też:
Po przepis na te ciastka przychodzą sąsiadki. Zapach unosi się w całym bloku
Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Ultrazdrowe, a Polacy nie jedzą
"Adwentowe racuchy" robię nie tylko w piątek. Moja rodzina je uwielbia