Reklama
Reklama

Prosty i tani przepis na łaciate ciasto twarogowe. Zawsze piekę podwójną porcję

Masz ochotę na coś słodkiego i szybkiego, a w lodówce zalega ci twaróg? Wykorzystaj masę do banalnego przepisu na pyszne łaciate ciasto. Przygotowanie go zajmie ci jedynie 30 minut, a efekt jest imponujący. Sprawdzi się nie tylko na niedzielę, ale też na wizytę niespodziewanych gości lub teściowej.

Łaciate ciasto jest banalne do wykonania, a mimo tego zachwyca. Cały sekret tkwi w połączeniu smaku uwielbianej przez wszystkich czekolady i sera. Kombinacja daje niesamowity marmurkowy efekt. Deser jest wilgotny i rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Lepiej zrób podwójną porcję, bo szybko znika.

Składniki na ciasto łaciate

Do łaciatego ciasta będziesz musiał przygotować dwie masy, serową oraz czekoladową. Z tego powodu lista składników została podzielona na dwie części. Składają się one z prostych i popularnych produktów, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie przez cały rok.

Do zrobienia części czekoladowej potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 500 g masła;
  • 1 szklanki cukru;
  • jajek;
  • 8 łyżek wody;
  • 4 łyżek kakao;
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej.

Masę serową otrzymasz za to z:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka;
  • 1 szklanki cukru;
  • 4 jajek;
  • 1 opakowania budyniu waniliowego;
  • 2 łyżek cukru waniliowego;
  • szczypty soli.

Czytaj także: Ciasto, które zrobisz w 10 minut. Ekspresowa szarlotka z kubka smakuje jak marzenie

Krok 1

Twarde masło pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Do niego dodaj cukier, kakao oraz wodę. Całość podgrzewaj, regularnie mieszając. Składniki po chwili powinny osiągnąć jednolitą konsystencję. Wówczas odstaw je do ostygnięcia.

Krok 2

Do masy kakaowo-maślanej dosyp mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wbij jajka, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj. Masa na kakaową część ciasta jest gotowa.

Krok 3

Twaróg przełóż do miski i dodaj do niego cukier, cukier waniliowy oraz suchy budyń. Żółtka oddziel od białek i dolej je do pozostałych składników. Wszystko połącz za pomocą miksera.

Krok 4

W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Gdy osiągną pożądaną konsystencję, delikatnie wymieszaj je z wcześniej zmiksowaną masą serową.

Krok 5

Formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem. Teraz wylej do niej około 2/3 masy na ciasto czekoladowe. Na nią wylej całą masę serową. Górę za to pokryj resztą ciemnego ciasta. Całość delikatnie wymieszaj tak, aby utworzyły się wzorki. Możesz je także wylewać naprzemiennie.

Krok 6

Łaciate ciasto piecz w 170 st. Celsjusza przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj je przyprószone cukrem pudrem.

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta