Reklama
Reklama

Ciasto, które zrobisz w 10 minut. Ekspresowa szarlotka z kubka smakuje jak marzenie

Nie jesteś mistrzem wypieków? To nic! Dzięki temu ekspresowemu przepisowi w kuchni nie spędzisz więcej niż 10 minut. Ta szybka szarlotka zachwyci domowników i sprawi, że czas spędzony w kuchni nie będzie cierpieniem a przyjemnością. Sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania tego błyskawicznego deseru. Jeśli chcesz się popisać, nie zapomnij o bitej śmietanie i lodach!

Wypieki z dodatkiem jabłek to klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas zna przynajmniej kilka sposobów na przygotowanie szarlotki. Warto jednak mieć przepis, który nada się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także w sytuacjach kryzysowych. Szarlotka przygotowana w mniej niż 10 minut na pewno uratuje cię nie raz. Dowiedz się, czego potrzebujesz do jej przygotowania.

Ekspresowa szarlotka. Składniki na jedną porcję:

  • 1 jajko,
  • 45 ml mleka,
  • 45 ml oleju,
  • 15 g cukru pudru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • sól,
  • mus jabłkowy,
  • opcjonalnie: lody i bita śmietana.

Zobacz także: Co zjeść zamiast owsianki na śniadanie? Zastąp ją puszystym fit omletem, który zapewni energię na cały poranek

Szarlotka z kubka. Jak ją przygotować?

W niewielkiej misce rozbij jajko. Lekko je rozbij za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wlej mleko, olej i dodaj cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu i soli. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na samym końcu dodaj mus jabłkowy i delikatnie przemieszaj masę.

Tak przygotowane ciasto przelej do kubka lub ramekina. Wstaw je do mikrofalówki o mocy 600 W na około 3 minuty. Po tym czasie ciasto będzie gotowe do podania. Ozdób je bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Będą doskonale komponować się z gorącą szarlotką.

Zobacz też:

​O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia

Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu

​Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski