Reklama
Reklama

Prawdziwa dawka zdrowia na śniadanie. Wcale nie chodzi o owsiankę

Zdrowe i sycące śniadanie jest podstawą udanego dnia. Dostarcza organizmowi energii oraz wiele cennych składników odżywczych. Wiele osób decyduje się na owsiankę, którą można przygotować na rozmaite sposoby. A co z osobami, którym się ona znudziła lub po prostu za nią nie przepadają? Istnieje nieco zapomniana możliwość równie pożywnego śniadania. Dodatkowo może wspomóc proces odchudzania. Dowiedz się, dlaczego warto jeść ryżankę.

Jest owsianka z płatków owsianych, jest i ryżanka z ryżu. Smakowita propozycja na śniadanie, którą również można przygotować na wiele sposobów. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki, zwłaszcza dla osób, które szukają innego pomysłu na szybkie i zdrowe śniadanie. Ryżanka posiada wiele cennych składników odżywczych. Co o niej wiadomo? 

Dlaczego warto jeść ryż na mleku? 

Głównymi składnikami ryżanki jest ryż oraz mleko. Dawniej to połączenie często gościło na stołach. Nie tylko dla smaku, ale również dla wielu składników odżywczych, które dostarcza organizmowi. Przede wszystkim posiłek ten obfity jest w białko, wapń i witaminy B1, B2 i B12. Dodatkowo zawiera składniki odżywcze, takie jak potas czy magnez.  

Ryż natomiast jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, przez co ryżanka jest dobra dla osób, które dbają o sylwetkę. Wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego oraz perystaltykę jelit. Daje poczucie sytości, wspomaga trawienie, a także łagodzi niektóre dolegliwości ze strony żołądka, takie jak wzdęcia.  

Ze względu na wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia, warto do swojej codziennej diety włączyć ryżankę. Zwłaszcza że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest świetną opcją w zamian za owsiankę. To dobra śniadaniowa propozycja zarówno dla dzieci, jaki i dorosłych. 

Przeczytaj również: Dietetyczne muffinki owsiane. Zrób i weź na drugie śniadanie do pracy

Sposób na ryżankę 

Ryżankę można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Może być również podawana w formie zapieczonej. Jest świetną propozycją na śniadanie lub przekąskę do pracy. Tak jak w przypadku owsianki, można ją urozmaicać licznymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się również przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia. 

Dla niektórych jedyną przeszkodą jest czas gotowania ryżu, który rano może wydawać się zbyt długi. Dobrym rozwiązaniem jest ugotowanie go wieczorem, a rano pozostanie już tylko dodać pozostałe składniki. Jak więc przygotować smaczną ryżankę?  

Składniki potrzebne do wykonania ryżanki: 

  • 100 g ryżu  
  • 2 szklanki mleka  
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego/skyru 
  • Odrobina cukru 
  • Szczypta soli 
  • Cynamon 
  • Opcjonalne dodatki: jabłka, banany, maliny, orzechy, masło orzechowe, itp.  

Przygotowanie ryżanki należy rozpocząć od ugotowania ryżu na mleku ze szczyptą soli. Jak ryż całkowicie zajdzie mlekiem, dodaj do niego odrobinę cukru, cynamon oraz jogurt, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Całość przełóż na miskę i dodaj swoje ulubione dodatki. Pyszna i pożywna ryżanka gotowa. Można ją modyfikować pod względem składników. Zamiast ryżu można również wypróbować płatki ryżowe.   

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników

Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty

​Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | zdrowe żywienie | przepisy