Reklama
Reklama

Szybkie i smaczne placki śniadaniowe. Są dietetyczne, więc sprawdzą się w trakcie odchudzania

Często brakuje nam pomysłów na zdrowe i dietetyczne śniadanie. Jeżeli przejadła nam się już tradycyjna owsianka, to warto spróbować nowego przepisu na pyszne i lekkie placki owsiane, które przygotujemy w kilka minut. Podpowiadamy, jak je zrobić i dlaczego warto włączyć je do swojej diety podczas odchudzania.

Odchudzając się, musimy przede wszystkim zadbać o to, aby nasza dieta nie tylko była skuteczna, ale i zdrowa oraz zrównoważona. Pomóc nam w tym może przygotowywanie odżywczego śniadania, które nie tylko świetnie oddziałuje na nasz organizm, ale i jest smaczne i szybkie do zrobienia. Przedstawiamy przepis na pyszne placki owsiane.

Dlaczego warto dołączyć do swojej diety płatki owsiane?

Płatki owsiane są produktem zalecanym na diecie odchudzającej. Wynika to przede wszystkim z tego, że zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego. Jest on istotny, ponieważ reguluje trawienie, kontroluje poziom cukru we krwi i dodatkowo pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.

W rezultacie łatwiej jest uniknąć napadów głodu, a także zapewnia nam to równowagę energetyczną. Co więcej, płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu spożywanie ich, łagodzi wahania glukozy we krwi i ogranicza chęć sięgania po słodycze.

Nie zapominajmy także o tym, że płatki owsiane dostarczają do naszego organizmu ważnych składników odżywczych. Obfitują one między innymi w białko, żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B.

Czytaj również: Ten owoc jest zdrowszy, niż myślisz. Wspomaga odchudzanie i opóźnia proces starzenia

Jak przygotować placki owsiane? Poznaj łatwy i szybki przepis

Przygotowanie placków owsianych nie jest skomplikowane i posiłek ten wspaniale sprawdzi się na śniadanie, ponieważ przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Dodatkowo placki łatwo możemy spakować i zabrać ze sobą np. do pracy.

To wszystko sprawia, że są one świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Do ich przygotowania potrzebne są tylko:

  • 2 łyżki cukru lub słodzika,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

W celu zrobienia tego smacznego i odżywczego śniadania musimy najpierw wsypać do miski płatki owsiane. Następnie dodajemy do nich mokre składniki, czyli mleko, olej oraz roztrzepane jajka. Mieszankę odstawiamy na kilka minut, aby nasze płatki zmiękły.

Po upływie tego czasu dodajemy suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy i na rozgrzaną patelnię partiami nakładamy ciasto i smażymy placki na średniej mocy, do momentu, aż nabiorą one złocistego koloru.

Z czym można podawać placki owsiane?

Placki owsiane możemy podawać z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z nimi świeże owoce, na przykład truskawki, maliny, jagody czy plastry banana.

Placki dobrze będą smakowały również z miodem lub jogurtem naturalnym. Niektórzy decydują się także na posypanie ich wiórkami kokosowymi lub dodanie orzechów czy płatków migdałów. Natomiast jeśli zależy nam na przyjemnym aromacie placków, warto posypać je odrobiną cynamonu.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania | zdrowe żywienie