Placki ziemniaczane rozpadają się w czasie smażenia? Dodaj ten składnik
Placki ziemniaczane mają swoje grono wielbicieli. Są dwie szkoły ich spożywania: na słodko i na słono. W każdej z nich placki powinny być chrupiące, w żadnym wypadku gumowate. Zdarzyło ci się, że placki rozpadały się na patelni? Winien temu jest jeden szczegół.
Placki ziemniaczane, kartoflane czy plyndze to nazwy tej samej potrawy. W świecie idealnym wychodzą zwarte i chrupkie, nieopite tłuszczem. Nie żyjemy jednak w świecie idealnym i często zadajemy sobie pytanie - dlaczego placki ziemniaczane rozpadają się w czasie smażenia? Winne temu jest zbyt rzadkie ciasto. Ono z kolei może zawierać zbyt mało skrobi, której zawartość w ziemniakach jest różna. Unikaj do smażenia ziemniaków młodych czy sałatkowych, gdyż zawierają one mniej skrobi a więcej wody. Najlepsze będą ziemniaki typu C i CB.
Innym problemem jest przywieranie placków ziemniaczanych do patelni w trakcie smażenia. Świadczy to o tym, że smażymy je na zbyt małej ilości tłuszczu. Często lejemy mniej tłuszczu nie z oszczędności, lecz by placki się nim nie opiły. Na to jest skuteczniejszy sposób - dokładne rozgrzanie tłuszczu. Wtedy placki nie będą go chłonąć, bo zapobiegnie temu tworząca się na nich chrupka skórka. Jeśli tłuszcz będzie zbyt słabo nagrzany, placki, zamiast się smażyć, będą się gotować. Wyjdą kluchowate i niesmaczne.
Czytaj też: Panierka nigdy nie odkleja się od kotletów. Ten babciny sposób jest prosty i skuteczny
Jeśli placki ziemniaczane się rozpadają, uratujesz je mąką pszenną. Najlepiej, żeby była niskiego typu, czyli 400 - 500. Zawiera ona gluten, który ma właściwości sklejające. Wystarczy jedna lub dwie łyżki mąki na kilogram ziemniaków.
Dodanie zbyt dużej ilości mąki sprawi, że placki ziemniaczane wyjdą twarde. Taki sam efekt będzie miało dodanie do nich zbyt dużej ilości jajek. Takie ciasto na placki można jednak uratować - wystarczy dodać do niego jednego startego ziemniaka.
Czytaj też: Nie wyrzucaj obierek z jabłek. Możesz wykorzystać je do sprzątania
Każda gospodyni ma swój własny przepis na placki ziemniaczane, a wielu robi je "na oko". Przepis na nie jest prosty i łatwy do zapamiętania. Przygotuj składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 łyżkę mąki pszennej;
- pół cebuli;
- 1 jajko;
- sól;
- olej do smażenia.
Ziemniaki obierz zetrzyj na tarce na średnich lub dużych oczkach. Odsącz z nich wodę na sitku tak, by masa wciąż była mokra, ale nie wodnista. Wodę odsączaj do miski i odstaw ją na kwadrans. Po tym czasie na dnie naczynia osadzi się skrobia. Odlej ostrożnie wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków. Do ciasta dodaj mąkę, jajko i startą na tarce cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na patelni z obu stron do zarumienienia. Placki ziemniaczane możesz podać ze śmietaną, z sosem gulaszowym lub czosnkowym, z cukrem lub z konfiturami. Pysznie się komponują również z łososiem lub wędzonym serem.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków