Reklama
Reklama

​Oponki serowe, które w mig znikają z talerza. Dodaj odrobinę tego składnika do ciasta, a nie będą piły tłuszczu

Okres karnawału to czas, w którym niezwykle chętnie przygotowujemy wszelkiego rodzaju smażone słodkości. Do najpopularniejszych należą oczywiście pączki i faworki, jednak nie warto zapominać o oponkach serowych, które są równie pyszne. Poznaj przepis na idealne oponki serowe i triki, które pozwolą uniknąć "picia" przez nie tłuszczu.

Składniki na oponki serowe

Do przygotowania oponek serowych potrzebujesz:

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1,5 litra oleju do smażenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g twarogu,
  • 70 g cukru.

Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że oponek serowych nie trzeba długo wyrabiać, ani czekać na ich wyrośnięcie.

Sprawdź również: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Oponki serowe — jak przygotować?

Przygotowanie ciasta zacznij od twarogu. Przeciśnij go przez praskę do większej miski i dodaj do niego cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość dokładnie wymieszaj. Gęstą śmietanę połącz z sodą oczyszczoną i dodaj do miski z twarogiem. Na końcu dodaj mąkę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć przez chwilę. Rozwałkuj na placek o grubości między 1 a 1,5 cm. Wytnij z niego kółka (średnica 6-7 cm), a następnie wytnij mniejsze kółka ze środka. W brytfannie lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smaż oponki serowe po 1 minucie z każdej strony. Podawaj obsypane cukrem pudrem lub polane lukrem (zwykłym bądź cynamonowym).

Sprawdź również: Zrób to przed schowaniem rosołu do lodówki. Będzie świeży o wiele dłużej

Triki, które pozwolą uniknąć picia tłuszczu przez oponki serowe

Oponki serowe tak jak pączki czy faworki, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Jednak co zrobić, by nasze słodkości nie "piły" zbyt dużo tłuszczu? Z pomocą przychodzą 3 triki. Po pierwsze — naczynie. Musi być szerokie i głębokie. Po drugie — temperatura tłuszczu. Najlepiej smażyć oponki serowe na oleju rozgrzanym do 170-190 stopni Celsjusza. Zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto oponki serowe "wypije tłuszcz". Jeśli zbyt mocno rozgrzejemy tłuszcz, oponka zbyt mocno spiecze się na zewnątrz, a w środku będzie surowa. Ostatni trik to... ręczniki papierowe. Wystarczy usmażone oponki serowe wykładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, a następnie od razu obtaczać je w cukrze pudrze lub lukrze.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski