Reklama
Reklama

​Oponki serowe, które w mig znikają z talerza. Dodaj odrobinę tego składnika do ciasta, a nie będą piły tłuszczu

Okres karnawału to czas, w którym niezwykle chętnie przygotowujemy wszelkiego rodzaju smażone słodkości. Do najpopularniejszych należą oczywiście pączki i faworki, jednak nie warto zapominać o oponkach serowych, które są równie pyszne. Poznaj przepis na idealne oponki serowe i triki, które pozwolą uniknąć "picia" przez nie tłuszczu.

Składniki na oponki serowe

Do przygotowania oponek serowych potrzebujesz:

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1,5 litra oleju do smażenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g twarogu,
  • 70 g cukru.

Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że oponek serowych nie trzeba długo wyrabiać, ani czekać na ich wyrośnięcie.

Sprawdź również: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Oponki serowe — jak przygotować?

Przygotowanie ciasta zacznij od twarogu. Przeciśnij go przez praskę do większej miski i dodaj do niego cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość dokładnie wymieszaj. Gęstą śmietanę połącz z sodą oczyszczoną i dodaj do miski z twarogiem. Na końcu dodaj mąkę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć przez chwilę. Rozwałkuj na placek o grubości między 1 a 1,5 cm. Wytnij z niego kółka (średnica 6-7 cm), a następnie wytnij mniejsze kółka ze środka. W brytfannie lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smaż oponki serowe po 1 minucie z każdej strony. Podawaj obsypane cukrem pudrem lub polane lukrem (zwykłym bądź cynamonowym).

Sprawdź również: Zrób to przed schowaniem rosołu do lodówki. Będzie świeży o wiele dłużej

Triki, które pozwolą uniknąć picia tłuszczu przez oponki serowe

Oponki serowe tak jak pączki czy faworki, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Jednak co zrobić, by nasze słodkości nie "piły" zbyt dużo tłuszczu? Z pomocą przychodzą 3 triki. Po pierwsze — naczynie. Musi być szerokie i głębokie. Po drugie — temperatura tłuszczu. Najlepiej smażyć oponki serowe na oleju rozgrzanym do 170-190 stopni Celsjusza. Zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto oponki serowe "wypije tłuszcz". Jeśli zbyt mocno rozgrzejemy tłuszcz, oponka zbyt mocno spiecze się na zewnątrz, a w środku będzie surowa. Ostatni trik to... ręczniki papierowe. Wystarczy usmażone oponki serowe wykładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu, a następnie od razu obtaczać je w cukrze pudrze lub lukrze.

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski