Reklama
Reklama

Panierka nigdy nie odkleja się od kotletów. Ten babciny sposób jest prosty i skuteczny

Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce to ulubiony przysmak niejednego Polaka. Podawany z ziemniakami i surówką smakuje wyśmienicie. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzieli bez tego tradycyjnego polskiego dania. Łatwy w przygotowaniu kotlet może jednak czasami nie wyjść idealnie. Zazwyczaj winowajcą jest odklejająca się i niechrupka panierka. Na szczęście można temu zaradzić. Już nasze babcie stosowały ten prosty i niezwykle skuteczny trik.

Wszystko idzie zgodzie z planem, aż do momentu, w którym panierka odkleja się od świeżo usmażonego kotleta. Wygląda to niezbyt apetycznie, a przede wszystkim nie smakuje tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Trudno sobie wyobrazić podanie gościom kotleta w takim wydaniu. Jak więc raz na zawsze uporać się z problemem odklejającej się panierki? 

Odpadająca panierka zmorą niejednej kucharki  

Uwielbiany przez wszystkich kotlet jest dobrze wysmażony, ma idealną grubość, a panierka jest idealnie chrupka i przylega do mięsa. Niestety czasami pomimo szczerych chęci, panierka nie trzyma się mięsa i odpada. Na szczęście nie trzeba być mistrzem kuchni, aby opanować sztukę panierowania mięsa.  

Przed rozpoczęciem panierowania warto pamiętać o tym, aby mięso nie było wilgotne. Dobrze je osuszyć np. ręcznikiem papierowym. To już na samym wstępie minimalizuje ryzyko odpadania przygotowanej panierki. Następnie podczas obtaczania kotletów zastosuj babciny trik, a panierka wyjdzie idealna jak nigdy.  

Przeczytaj również: Zupa z czasów PRL-u wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis

Co zrobić, aby panierka od kotletów nie odpadała? Wypróbuj babciny trik 

Chcąc osiągnąć chrupką, a przede wszystkim nieodklejającą się panierkę wystarczy zrobić jedną prostą rzecz. W czasie panierowania do rozbełtanych jajek wystarczy dodać po odrobinie oleju, soli i ewentualnie sody oczyszczonej. Dzięki właściwościom tych składników raz na zawsze pozbędziesz się problemu związanego z nieudaną panierką.  

Dodatkowo pamiętaj, że kotlety należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucenie mięsa na nierozgrzany tłuszcz, sprawi, że wsiąknie on do panierki i ta całkowicie zmięknie. Wiedząc już jakich błędów nie popełniać i znając babciny trik, daj czas kotletom na usmażenie, a wyjdą wspaniałe.  

Zobacz też:

​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe