Reklama
Reklama

Idealne kotlety na początek tygodnia. Dzięki temu warzywa z rosołu się nie zmarnują

Rosół to dla wielu Polaków sztandarowe danie, które niemal zawsze gości na stole podczas niedzielnego obiadu. Wiele osób zastanawia się jednak, co można zrobić z warzyw po rosole następnego dnia. Jedni robią sałatkę jarzynową, z kolei inni preferują... warzywne kotlety! Sprawdź przepis na rewelacyjne kotleciki!

Nie marnuj warzyw z rosołu. Zrób z nich kotlety

Wiele osób wyrzuca warzywa po rosole. To wielki błąd, ponieważ można je wykorzystać do przyrządzenia wielu pyszności. Jedni preferują sałatkę jarzynową z rzeczonych warzyw, jeszcze inni używają ich do przygotowania farszu do pierogów. 

Prawdziwym hitem są jednak kotlety warzywne, które w prosty sposób można przygotować z pozostałości po rosole. Smakują wybornie i idealnie nadadzą się na poniedziałkowy obiad. Z ich zrobieniem poradzą sobie nawet osoby mniej zaprawione w sztuce kulinarnej. 

Przepis na kotleciki z warzyw po rosole. Kilka składników i masz pyszny obiad

Do zrobienia kotlecików warzywnych potrzeba niewielu składników. Wystarczy jedynie:

  • mąka pszenna;
  • jedno jajko;
  • jeden ugotowany ziemniak;
  • suszony rozmaryn;
  • suszone oregano;
  • jeden ząbek czosnku;
  • sól i pieprz;
  • spora łyżka jogurtu naturalnego. 

Jak przygotować kotleciki z warzyw po rosole? Najpierw musisz drobno poszatkować owe warzywa i przełożyć do sporej miski. Wbij do nich jedno jajko i dorzuć sporą łyżkę jogurtu naturalnego, a następnie dodaj ugotowanego ziemniaka (uprzednio rozbij go widelcem lub potraktuj tłuczkiem) i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 

Czytaj również: Smaczny i pożywny obiad w kilka chwil. Minutowe steki podbijają polskie kuchnie

Dopraw solą, pieprzem i przyprawami (jedna łyżeczka suszonego rozmarynu, jedna łyżeczka suszonego oregano). Całość dokładnie wymieszaj, po czym dosyp nieco mąki, aby masa była bardziej zwarta. Następnie uformuj kotleciki, które kształtem będą przypominać popularne mielone lub placki ziemniaczane. Możesz dodatkowo obtoczyć je w bułce tartej, jednak nie jest to konieczne. 

Smaż na oleju rzepakowym do momentu, aż kotleciki zarumienią się z obu stron. Podawaj z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Warto wiedzieć, że kotleciki smakują rewelacyjnie z sosem tzatziki.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania