Reklama
Reklama

​Połącz pietruszkę i gruszkę w pyszną zupę krem. Nie zjesz takiej nawet w najlepszych restauracjach

Latem na naszych stołach sporadycznie pojawiają się chłodniki, choć zupy to nie jest domena tej pory roku. Sprawa zmienia się o 180 stopni wraz z nadejściem września. Poznaj nieoczywistej połączenie owoców z warzywami i przygotuj pyszną zupę krem z pietruszki i gruszki, której nie zjesz nawet w najlepszych restauracjach.

Zupa krem z pietruszki i gruszki idealnie komponuje się z klimatem początku jesieni. Nie tylko jest to nieoczywiste połączenie warzyw ze słodkim owocem, ale także wzbogacone o orzechowe i korzenne nuty.

Składniki na zupę krem z pietruszki i gruszki

Do przygotowania jesiennej zupy krem z pietruszki i gruszki, będziesz ci potrzebna:

  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 gruszka,
  • 1 ziemniak,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 cebule szalotki,
  • 240 g śmietanki 36%,
  • 250 g szklanka mleka 3,2%,
  • 3 duże pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka gałązek kolendry,
  • sól, pieprz.

Dodatek kolendry w tej zupie krem sprawi, że nabierze ona lekko orientalnego smaku, który idealnie połączy się ze słodkością gruszki. Z kolei dzięki śmietanie zupa krem z pietruszki i gruszki będzie wręcz jedwabista.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Zupa krem z pietruszki i gruszki — sposób przygotowania

Gruszkę, ziemniaka oraz pietruszki dokładnie umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Posiekaj cebulę szalotkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć szalotkę i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną gruszkę z warzywami. Całość podsmaż na złoto, co chwilę mieszając. Do garnka dolej wodę, zupę doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 30 minut. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlej śmietankę, mleko oraz posiekaną kolendrę. Zupę ponownie zagotuj. Jeśli będzie za gęsta, dolej trochę wody. Smacznego!

Zobacz też:

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa