Reklama
Reklama

Polacy nie znają tego zdrowego owocu. A jest smaczny, wspiera jelita i krążenie

O tym zdrowym owocu słyszało niewielu Polaków, a jest bardzo smaczny i stanowi świetny dodatek do deserów. Chodzi o nieśplika japońskiego, który wspomaga odporność, dobrze wpływa na jelita oraz krążenie, a to tylko niewielka część jego licznych zalet. Jeśli będziesz po niego sięgać regularnie, dostarczysz swojemu organizmowi solidnej dawki witamin.

Nieśplik japoński (albo loquat) to azjatycki owoc, który w Polsce nie jest jeszcze za bardzo znany, lecz z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jeżeli jakimś cudem uda ci się trafić na niego w sklepie, nie wstrzymuj się z zakupem, bo to prawdziwa skarbnica witamin. 

Właściwości i orzeźwiający smak nieśplika japońskiego nie powinny cię zawieść, bo stanowi ciekawe połączenie słodkich i kwaśnych nut. Jest jak mieszanka brzoskwini, moreli i mango z odrobiną limonki.

Może cię zainteresować: Włosi kochają, a Polacy gardzą. Ta część cukinii jest najsmaczniejsza

Jakie są właściwości nieśplika japońskiego? Wspiera odporność, jelita i krążenie

Loquat, czyli nieśplik japoński to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do swojego menu również na diecie, ponieważ zawiera niewiele tłuszczów nasyconych. Owoce mają za to sporo potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na pracę mięśni, układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego. 

Znajdziesz w nich także błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie, pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Nieśplik japoński ma także spore pokłady witaminy A, która wspomaga odporność czy witamin z grupy B (m.in. B6). 

Warto wiedzieć, że nieśplik japoński w Chinach znany jest także jako środek na schorzenia układu oddechowego z uwagi na właściwości wyksztuśne. Produkuje się z niego także preparaty nawilżające, które łagodzą stany zapalne skóry. 

Czytaj również: Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło

Jak wykorzystać nieśplika japońskiego w kuchni? To uniwersalny owoc

Nieśplik japoński w kuchni może być wykorzystany na różne sposoby. Podobno najlepiej zjeść go po obraniu z gorzkawej skórki i pozbyciu się drobnych pestek. Rewelacyjnie smakuje na surowo, jako składnik sałatek owocowych i różnych deserów np. jako dodatek do galaretki. 

Owoce nieśplika japońskiego na pewno są również pyszne po przetworzeniu w formie dżemów, soków oraz letnich kompotów.

Zobacz też:

Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny

​Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące

To risotto smakuje jak od Włocha. Zrób koniecznie, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie