Polacy nie znają tego zdrowego owocu. A jest smaczny, wspiera jelita i krążenie
O tym zdrowym owocu słyszało niewielu Polaków, a jest bardzo smaczny i stanowi świetny dodatek do deserów. Chodzi o nieśplika japońskiego, który wspomaga odporność, dobrze wpływa na jelita oraz krążenie, a to tylko niewielka część jego licznych zalet. Jeśli będziesz po niego sięgać regularnie, dostarczysz swojemu organizmowi solidnej dawki witamin.
Nieśplik japoński (albo loquat) to azjatycki owoc, który w Polsce nie jest jeszcze za bardzo znany, lecz z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jeżeli jakimś cudem uda ci się trafić na niego w sklepie, nie wstrzymuj się z zakupem, bo to prawdziwa skarbnica witamin.
Właściwości i orzeźwiający smak nieśplika japońskiego nie powinny cię zawieść, bo stanowi ciekawe połączenie słodkich i kwaśnych nut. Jest jak mieszanka brzoskwini, moreli i mango z odrobiną limonki.
Może cię zainteresować: Włosi kochają, a Polacy gardzą. Ta część cukinii jest najsmaczniejsza
Loquat, czyli nieśplik japoński to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do swojego menu również na diecie, ponieważ zawiera niewiele tłuszczów nasyconych. Owoce mają za to sporo potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na pracę mięśni, układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.
Znajdziesz w nich także błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie, pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Nieśplik japoński ma także spore pokłady witaminy A, która wspomaga odporność czy witamin z grupy B (m.in. B6).
Warto wiedzieć, że nieśplik japoński w Chinach znany jest także jako środek na schorzenia układu oddechowego z uwagi na właściwości wyksztuśne. Produkuje się z niego także preparaty nawilżające, które łagodzą stany zapalne skóry.
Czytaj również: Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło
Nieśplik japoński w kuchni może być wykorzystany na różne sposoby. Podobno najlepiej zjeść go po obraniu z gorzkawej skórki i pozbyciu się drobnych pestek. Rewelacyjnie smakuje na surowo, jako składnik sałatek owocowych i różnych deserów np. jako dodatek do galaretki.
Owoce nieśplika japońskiego na pewno są również pyszne po przetworzeniu w formie dżemów, soków oraz letnich kompotów.
Zobacz też:
Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny
Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące
To risotto smakuje jak od Włocha. Zrób koniecznie, póki trwa sezon