Włosi kochają, a Polacy gardzą. Ta część cukinii jest najsmaczniejsza
Polacy chętnie zajadają się pysznymi zielonymi owocami cukinii, z których można przygotować pyszne placki albo polską wersję leczo. Mało kto sięga jednak po jej kwiaty, które często są nawet smaczniejsze. Mają delikatny smak, można je smażyć, piec i kisić, a w połączeniu kremowym serkiem są wyśmienite. Zresztą Włosi doskonale o tym wiedzą.
Kwiaty cukinii są ważnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Włosi od dawna je uwielbiają, podobnie zresztą jak: Grecy, Meksykanie czy mieszkańcy wielu krajów azjatyckich, jednak w Europie Środkowej dopiero zaczynają być popularne.
Polacy zazwyczaj nimi gardzą i korzystają wyłącznie z owoców cukinii, a to ogromny błąd, bo można zrobić z nich jeszcze smaczniejsze potrawy, ponieważ np. faszerowane kwiaty cukinii są wprost obłędne.
Może cię zainteresować: Zbierz w ogrodzie i zrób syrop. Do zimowej herbaty będzie jak znalazł
Kwiaty cukinii są niskokaloryczne, a zawierają całą masę witamin: C, A, K, E, witamin z grupy B i składników odżywczych m.in. potasu, żelaza, wapnia, manganu, cynku czy magnezu.
To wszystko sprawia, że kwiaty cukinii są bardzo zdrowe, wspierają kości, układ nerwowy, a nawet odporność. Znajdziesz w nich także antyoksydanty oraz błonnik, który wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Zbieraj je, kiedy kielichy się otworzą, póki są dostępne (sezon trwa od czerwca do sierpnia/ października). Męskie kwiaty cukinii nie mają słupków, a długie łodyżki, które trzeba odciąć, zaś żeńskie są połączone z młodą cukinią. Oba są jednak smaczne i wartościowe dla organizmu.
Czytaj również: Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników
Kwiaty cukinii w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że są delikatne, więc trzeba je ostrożnie oczyścić, np. zanurzając w wodzie na krótką chwilę, pozbyć się pręcików, a później nadają się już do usmażenia lub innej obróbki.
Kwiaty cukinii możesz grillować po osoleniu i skropieniu oliwą z oliwek, smażyć, przygotować z mozzarellą, ziołami lub serkiem kremowym. Są też smaczne z oliwkami, farszem ryżowym lub warzywnym.
Przygotowanie pysznego obiadu z tym owocem w roli głównej nie musi być skomplikowane. Możesz wypróbować przepis na pyszne faszerowane kwiaty cukinii, które świetnie sprawdzają się jako sycący, bezmięsny posiłek
Składniki na faszerowane kwiaty cukinii
- kwiaty cukinii - 10 sztuk
- ser ricotta - 130 g
- masło - 2 łyżki
- miód akacjowy - 2 łyżki
- bazylia - 1 szklanka liści
- sól
- pieprz mielony
Kwiaty cukinii opłucz i osusz. Posiekaj bazylię, wymieszaj ricottę z przyprawami. Nadzienie włóż do każdego kwiatka cukinii, rozgrzej patelnię, dołóż masło, a kiedy się roztopi, wrzuć kwiaty cukinii i smaż je przez 40 sekund z każdej strony. Później wyłóż na talerz, dopraw, polej miodem i przyozdób wedle uznania.
Zobacz też:
Ekspresowa przekąska była hitem w PRL-u. Bez pieczenia, w sam raz do niedzielnej kawki