Reklama
Reklama

Włosi kochają, a Polacy gardzą. Ta część cukinii jest najsmaczniejsza

Polacy chętnie zajadają się pysznymi zielonymi owocami cukinii, z których można przygotować pyszne placki albo polską wersję leczo. Mało kto sięga jednak po jej kwiaty, które często są nawet smaczniejsze. Mają delikatny smak, można je smażyć, piec i kisić, a w połączeniu kremowym serkiem są wyśmienite. Zresztą Włosi doskonale o tym wiedzą.

Kwiaty cukinii są ważnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Włosi od dawna je uwielbiają, podobnie zresztą jak: Grecy, Meksykanie czy mieszkańcy wielu krajów azjatyckich, jednak w Europie Środkowej dopiero zaczynają być popularne. 

Polacy zazwyczaj nimi gardzą i korzystają wyłącznie z owoców cukinii, a to ogromny błąd, bo można zrobić z nich jeszcze smaczniejsze potrawy, ponieważ np. faszerowane kwiaty cukinii są wprost obłędne.

Może cię zainteresować: Zbierz w ogrodzie i zrób syrop. Do zimowej herbaty będzie jak znalazł

Dlaczego warto jeść kwiaty cukinii? Witamin jest tam cała masa

Kwiaty cukinii są niskokaloryczne, a zawierają całą masę witamin: C, A, K, E, witamin z grupy B i składników odżywczych m.in. potasu, żelaza, wapnia, manganu, cynku czy magnezu.

To wszystko sprawia, że kwiaty cukinii są bardzo zdrowe, wspierają kości, układ nerwowy, a nawet odporność. Znajdziesz w nich także antyoksydanty oraz błonnik, który wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zbieraj je, kiedy kielichy się otworzą, póki są dostępne (sezon trwa od czerwca do sierpnia/ października). Męskie kwiaty cukinii nie mają słupków, a długie łodyżki, które trzeba odciąć, zaś żeńskie są połączone z młodą cukinią. Oba są jednak smaczne i wartościowe dla organizmu.

Czytaj również: Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników

Co zrobić z kwiatów cukinii? Możliwości jest wiele

Kwiaty cukinii w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że są delikatne, więc trzeba je ostrożnie oczyścić, np. zanurzając w wodzie na krótką chwilę, pozbyć się pręcików, a później nadają się już do usmażenia lub innej obróbki. 

Kwiaty cukinii możesz grillować po osoleniu i skropieniu oliwą z oliwek, smażyć, przygotować z mozzarellą, ziołami lub serkiem kremowym. Są też smaczne z oliwkami, farszem ryżowym lub warzywnym. 

Przepis na faszerowane kwiaty cukinii. Są jeszcze lepsze od owoców

Przygotowanie pysznego obiadu z tym owocem w roli głównej nie musi być skomplikowane. Możesz wypróbować przepis na pyszne faszerowane kwiaty cukinii, które świetnie sprawdzają się jako sycący, bezmięsny posiłek

Składniki na faszerowane kwiaty cukinii

  • kwiaty cukinii - 10 sztuk
  • ser ricotta - 130 g
  • masło - 2 łyżki
  • miód akacjowy - 2 łyżki
  • bazylia - 1 szklanka liści
  • sól
  • pieprz mielony

Kwiaty cukinii opłucz i osusz. Posiekaj bazylię, wymieszaj ricottę z przyprawami. Nadzienie włóż do każdego kwiatka cukinii, rozgrzej patelnię, dołóż masło, a kiedy się roztopi, wrzuć kwiaty cukinii i smaż je przez 40 sekund z każdej strony. Później wyłóż na talerz, dopraw, polej miodem i przyozdób wedle uznania.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze kruche ciasto mam od babci. Na myśl o jednym składniku wiele osób złapie się za głowę

Ekspresowa przekąska była hitem w PRL-u. Bez pieczenia, w sam raz do niedzielnej kawki

W PRL-u zajadały się nie tylko dzieci. Dziś ten deser odchodzi w zapomnienie, choć jest smaczny, tani i prosty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przepisy | szybkie dania