Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników
Moja babcia robi najlepszy biszkopt na świecie. Wychodzi wilgotny, puszysty, wysoki - jest wprost idealny, żeby przełożyć go kremem. Co ciekawe, w jej przepisie nie ma ani mąki, ani proszku do pieczenia. Sprawdź, jak zrobić ten wypiek i to tylko z 3 składników.
Każda gospodyni zna klasyczny przepis na biszkopt z użyciem mąki i proszku do pieczenia. Czas odejść od klasyki i wyczarować ciasto z...ziemniaków. Dzięki nim wychodzi wilgotne, aż rozpływa się w ustach. Z kolei lekkie ubijanie jajek i delikatne łączenie składników odpowiada za jego puszystość. Poznaj przepis z zeszytu babci.
W biszkopcie ziemniaczanym główną rolę odgrywają ziemniaki, zastępujące mąkę. Ostudzone i utłuczone scalają wszystkie składniki, nadają ciastu odpowiednią strukturę i sprawiają, że wychodzi wilgotne, a także przez dłuższy czas jest świeże.
Z kolei jajka zastępują proszek do pieczenia. Gdy ubijesz je na sztywną pianę, to uniosą całą masę - to właśnie dzięki nim biszkopt będzie wysoki. Całość dopełniamy cukrem, który nie tylko nadaje słodyczy, ale także stabilizuje jajeczną masę.
Jakich składników potrzeba do zrobienia biszkoptu ziemniaczanego? Oto dokładna lista:
- 300 g ugotowanych ziemniaków;
- 100 g cukru;
- 3 jajka.
Żeby zrobić biszkopt ziemniaczany, na początek przeciśnij przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki. Możesz też ugnieść je na gładką masę.
W kolejnym kroku ubij żółtka z cukrem tak, żeby powstała puszysta, jasna masa. Zacznij dodawać je partiami do ziemniaków.
Następnie ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie do pozostałych składników. Mieszaj całość krótko - to właśnie dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Na koniec należy ostudzić wypiek na kratce.
Biszkopt ziemniaczany idealnie skomponuje się z kremem śmietankowym, czekoladowym lub owocowym. Będzie zatem idealny do ciasta warstwowego, natomiast do tortu trzeba podwoić ilość składników.
Zobacz też:
Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, że nie mają mięsa
Deklasuje lody i gofry nad Bałtykiem. Teraz tym zajadają się wczasowicze
Jeszcze zdrowszy niż skyr czy kefir, ale w Polsce mało znany. Warto go jeść na śniadanie