Reklama
Reklama

Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć

Pełnia smaków połączona z niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Właśnie tak najprościej można określić danie, które zostało uznane za jedno z najzdrowszych na świecie. Pochodzące z kuchni koreańskiej kimchi doceniane jest w licznych krajach, lecz Polacy wciąż jedzą je zdecydowanie za rzadko. Poznaj więc największe zalety tego superfoodu, a z pewnością zechcesz włączyć go do codziennej diety.

Określenie kimchi dla wielu osób jest zupełnie nieznane. Nie zdają sobie więc sprawy, że pod tym słowem kryje się koreański przysmak, niosący za sobą wiele korzyści dla organizmu. To doskonały dodatek do potraw, który można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Jedno jest pewne, spożywane regularnie pozytywnie wpłynie na wiele aspektów zdrowotnych.

Co to jest kimchi? Pyszny i zdrowy superfood

Kimchi z całą pewnością uchodzi za jeden z symboli kuchni koreańskiej, który od kilku lat zyskuje uznanie na całym świecie. Pod tym określeniem kryje się potrawa, słynąca ze swojej różnorodności oraz wszechstronnego wykorzystania warzyw. Jej podstawą są fermentowane warzywa, wśród których najczęściej wymienia się kapustę pekińską, a także rzodkiew japońską, zwaną daikonem.  

Charakterystyczna dla tej potrawy jest obfitość smaków, gdyż można odkryć w niej jednocześnie posmak kwaśny, ostry, słodki, a także słony. A wszystko to przez wykorzystanie specjalnie dobranych przypraw, takich jak chili, czosnek, cebula, imbir czy sos rybny.

Sam proces przygotowania kimchi nazywa się Gimjang i jest jedną z najważniejszych tradycji koreańskich kuchni, wpisaną na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. 

Zobacz także: Wystarczy zalać wodą i odstawić na noc. To najlepszy napój na odporność

Dlaczego warto jeść kimchi? Zalet jest cała masa

Kimchi cenione jest więc za swój smak, wszechstronność zastosowania, ale również prozdrowotne właściwości, które z sukcesem wspierają funkcjonowanie organizmu. To właśnie dzięki wartościom odżywczym potrawa ta ceniona jest na całym świecie. Zawiera w sobie liczne witaminy, minerały oraz dużo błonnika. Wymienia się wśród nich takie składniki jak witaminy z grupy B, C, E, A i K, a także minerały w postaci magnezu, potasu czy fosforu. 

Ponadto jako kiszonka, kimchi zawiera w sobie bakterie należące do bakterii kwasu mlekowego, dzięki którym jelita lepiej pracują. Jest to więc doskonałe źródło probiotyków, które wzmacnia również odporność organizmu.  

Wśród zdrowotnych właściwości kimchi wymienia się także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, zapobieganie wrzodom żołądka czy spowolnienie procesu starzenia poprzez obecność przeciwutleniaczy spowalniających tempo starzenia skóry. 

Kimchi okazuje się również doskonałym wsparciem w procesie odchudzania. Jest niskokaloryczne, a poprzez licznie zawarte w nim przyprawy, z sukcesem wspomaga metabolizm, wspierając przy tym procesy spalania tłuszczu.  

Może cię zainteresować: Wiele osób myli go ze szpinakiem. Ma masę witamin i jest szybki do przyrządzenia

Jak jeść kimchi? Regularnie i ze smakiem

Kimchi jest przysmakiem, który wzbogaca dietę w wielu aspektach, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. W Polsce wciąż jednak za mało mówi się o tym dobrodziejstwie, które z łatwością można włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Ta smakowita mieszanka kiszonych warzyw może być jedzona solo jako przystawka bądź jako część smakowitych dań. 

Chętnie wykorzystywana jest jako składnik gulaszy, sosów czy zup. Doskonale sprawdza się również jako surówka do obiadu czy element miski pełnej smaku i kanapek. Kimchi można kupić w wielu sklepach lub też przygotować samodzielnie w domu. Regularnie spożywane pozytywnie wpłynie na ogólną kondycję zdrowotną organizmu.

Zobacz też:

Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów

Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis

​Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | warzywa