Wystarczy zalać wodą i odstawić na noc. To najlepszy napój na odporność
Właśnie rozpoczął się sezon jesiennych przeziębień. Najlepszym sposobem, aby się przed nimi chronić, jest codzienne dbanie o odporność. Pomoże w tym naturalna mikstura, bardzo łatwa do przygotowania. Nie tylko wesprze twoje zdrowie, ale pomoże oszczędzić pieniądze wydawane na leki i suplementy.
Nie od dziś wiadomo, że odporność najlepiej wzmacniać metodami naturalnymi. W ich poszukiwaniu warto spojrzeć na pyłek pszczeli - nieoceniony dar pszczół, który jest bogaty w witaminy, minerały, aminokwasy oraz antyoksydanty. Regularne spożywanie napoju z tym produktem może pomóc organizmowi lepiej radzić sobie z infekcjami, zmniejszyć zmęczenie i poprawić kondycję skóry. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zalać pyłek wodą i odstawić na noc.
Pyłek pszczeli jest prawdziwym superfoodem - zawiera aż 250 różnych substancji odżywczych, w tym witaminy A, C, E, B1, B2, B6 oraz cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń czy cynk. Dzięki temu stanowi doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm, a także wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową, która odgrywa kluczową rolę w naszej odporności. Pyłek może być pomocny również w walce z alergiami, chorobami przewlekłymi oraz poprawiać zdolność regeneracji organizmu po wysiłku.
Przygotowanie napoju z pyłkiem pszczelim jest niezwykle proste. Wystarczy, że jedną łyżeczkę pyłku zalejesz połową szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Następnie odstaw napój na noc, aby pyłek się rozpuścił i uwolnił swoje składniki odżywcze. Rano, po delikatnym wymieszaniu, napój jest gotowy do spożycia. Dla smaku możesz dodać do niego odrobinę miodu. Z każdym dniem możesz zwiększać ilość pyłku, aż do jednej łyżki stołowej. Nigdy nie zalewaj jednak pyłku pszczelego gorącą wodą, ponieważ straci przez to wiele ze swoich zdrowotnych właściwości.
Czytaj też: Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Jesienią pij taką herbatę
Napój z pyłkiem pszczelim można pić codziennie rano na czczo, co wspiera odporność i dodaje energii. Jeśli z jakichś powodów nie jesteś w stanie wypić mikstury na czczo, możesz to zrobić również po śniadaniu. Pyłek pszczeli działa kojąco na układ nerwowy, dzięki czemu pomaga w radzeniu sobie ze stresem. W okresach zwiększonego ryzyka infekcji, takich jak jesień i zima, warto stosować napój regularnie, aby wzmocnić swoją odporność i lepiej chronić się przed przeziębieniami oraz grypą.
Dla osób uczulonych na produkty pszczele lub wrażliwych na alergeny pyłek może jednak nie być odpowiedni, dlatego przed rozpoczęciem regularnej suplementacji warto skonsultować się z lekarzem. Dla większości jednak produkt ten stosowany z rozwagą i regularnością, może być prostym i naturalnym sposobem na wsparcie zdrowia w trudniejszych sezonach. Kuracja napojem z pszczelego pyłku nie powinna być stosowana dłużej niż trzy miesiące.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę