Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet ruskie. A sezon na nie trwa cały rok
Pierogi to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Prym wiodą ruskie lub te z farszem grzybowym czy też mięsnym. Swoją uwagę warto jednak również skierować na te w wydaniu słodkim, gdyż stanowią ciekawą propozycję nie tylko na obiad, ale i podwieczorek. Najbardziej popularne są te z serem, borówkami czy też truskawkami. Ciekawą propozycją są też te z farszem jabłkowym, których nie sposób nie pokochać. Przygotuj je raz z tego przepisu, a z pewnością na stałe zagoszczą w jadłospisie twojej rodziny.
Pierogi z owocami zazwyczaj kojarzą się z latem, kiedy to w pełni trwa sezon na truskawki, jabłka czy śliwki. Okazuje się, że nie trzeba wcale rezygnować z tego dania na słodko w innych porach roku. Wystarczy sięgnąć po owoce, które dostępne są przez cały rok. Takimi są właśnie jabłka, z którymi zrobione pierogi są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Zdaniem wielu osób biją na głowę nawet ruskie. Jak je przygotować? To prostsze niż myślisz.
Pierogi na słodko to najczęściej te z serem czy jagodami. Teraz pora to zmienić i przygotować te z jabłkami i cynamonem, które są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i deser. To lekkie i aromatyczne danie, które na myśl przywodzi czasy dzieciństwa, a także takie smakołyki, jak chociażby uwielbiana szarlotka. W końcu jabłka i cynamon to duet, który zawsze się sprawdza.
Ponadto to danie dobre na każdą okazję, które posmakuje na ciepło i na zimno, dlatego to dobra przekąska nawet na upalne dni. Pierogi z jabłkami są łatwe w przygotowaniu, przez co poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze.
Zaleca się zrobienie większej porcji, gdyż szybko znikają z talerza. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie większej ilości, aby je zamrozić i cieszyć się nimi, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Połączenie miękkiego ciasta i soczystego nadzienia przygotowanego z jabłek to prawdziwa uczta, której nie da się oprzeć. Raz przygotowane, staną się tymi ulubionymi.
Zobacz także: Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru
Przyrządzenie pierogów z jabłkami jest niezwykle łatwe, przez co przepis ten uwielbiają nawet osoby, które nie mają za wiele wspólnego z gotowaniem. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu, aby zrobić przepyszne i aromatyczne danie. Będą do tego potrzebne następujące składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cieplej wody
- Łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Składniki na jabłkowe nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (ewentualnie miód)
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- Roztopione masło
- Cynamon i cukier puder do posypania pierogów
Sposób przygotowania:
Robienie pierogów rozpocznij od ciasta. Połącz mąkę z solą i cynamonem, a następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto. Zagniataj je, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na około 30 minut pod przykryciem, dzięki czemu będzie lepsze to wałkowania i klejenia.
W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj ja na tarce i odsącz z nadmiaru soku. Dodaj cukier, a także cynamon. Całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz pokropić jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Po upływie czasu rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego szklanką kółka, na które następnie nakładaj łyżeczką jabłkowe nadzienie. Dokładnie zlep brzegi pierogów, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
Kiedy całe ciasto i farsz będą wyrobione, przejdź do gotowania pierogów w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu ułóż na talerzu i na koniec polej roztopionym masłem, a także posyp cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!
Może cię zainteresować: Ten chlebek jest jeszcze smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz
Zobacz też:
Wyrzucasz łodygi warzyw? Pewnie nie wiesz, co możesz z nich zrobić
Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis
Kiedy dodajesz czosnek do gotowania? Moment wpływa na smak i właściwości