Reklama
Reklama

​Ten chlebek jest jeszcze smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz

Bez wątpienia do najpopularniejszych chlebków na słodko należą te przygotowywane z bananów. Jednak teraz jest moda na pistacje, a ten wypiek sprawi, że zapomnisz o wszystkich innych ciastach. Jest pyszny, prosty do przygotowania i naprawdę można z nim "przepaść". Poznaj przepis na wegański chlebek pistacjowy.

Wegański chlebek pistacjowy — składniki

Do przygotowania tego wegańskiego chlebka pistacjowego będziesz potrzebować:

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 ½ tabliczki białej czekolady (wegańskiej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 szklanka pistacji,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 5 łyżek cukru,
  • pistacje do ozdobienia ciasta,
  • szczypta soli.

Dzięki wykorzystaniu wegańskiej czekolady oraz mleka roślinnego przepis nie zawiera składników odzwierzęcych. Jeśli ci to nie przeszkadza, możesz użyć klasyczną czekoladę oraz krowie mleko, ale wtedy chlebek pistacjowy nie będzie wegański.

Sprawdź również: Wybrano trzy najzdrowsze zupy. Polacy o jednej z nich zapomnieli

Jak przygotować wegański chlebek pistacjowy?

Do miseczki wlej ocet jabłkowy oraz mleko, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szklankę pistacji zmiel. Do dużej miski wsyp suche składniki, czyli sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, zmielone pistacje, cukier oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj łyżką. Wlej ocet z mlekiem i ponownie zamieszaj. Dodaj olej i wymieszaj do powstania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmaruj masłem roślinnym i obsyp mąką lub bułką tartą. Ciasto na wegański chlebek pistacjowy przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Upieczony wegański chlebek pistacjowy wyjmij i odstaw do ostudzenia na kratce. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto i posyp posiekanymi pistacjami. Smacznego!

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia

​Tych produktów nie wrzucaj na grilla. Wcale nie będą smaczne

​Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Właśnie zaczął się na nie sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy