Reklama
Reklama

Pączki ze skyrem dla zabieganych. Zrobisz je w mig, bo nie ma w nich drożdży

Przygotowując karnawałowe przekąski, warto zastąpić tradycyjne pączki, pączkami ze skyrem. Są one niezwykle smaczne, puszyste i w dodatku znacznie zdrowsze. W dodatku możemy sprawić, że będą mniej kaloryczne niż zwykłe słodkie przekąski. Podpowiadamy, jak zrobić pączki ze skyrem, aby wyszły smacznie i zdrowo.

Aktualnie trwa karnawał, więc wiele osób chętnie sięga po słodkie przekąski, takie jak faworki czy pączki. Chcąc zastąpić je jednak mniej kaloryczną i zdrowszą opcją, warto przygotować pączki ze skyrem, które nie tylko są bardzo smaczne, ale i zrobimy je w zaledwie kilkanaście minut. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Dlaczego warto przygotować pączki ze skyrem? Ten produkt ma wiele cennych składników

Ten karnawałowy deser warto przygotować, używając skyru. Jest to wyrób mleczarski wytwarzany na bazie pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem kultur bakterii. W smaku przypomina on jogurt, jednak ma gęstszą i bardziej puszystą konsystencję.

Jest to dobry wybór, ponieważ w 100 g skyru znajduje się aż 12 g białka, a tylko 65 kcal. W dodatku produkt ten stanowi źródło fosforu, potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B. Co więcej, skyr nie zawiera tłuszczu.

Kolejną zaletą zastosowania skyru jest to, że dodanie go do masy na pączki sprawi, że ciasto będzie miękkie. W dodatku będzie ono dłużej świeże.

Czytaj również: Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit

Przepis na pączki ze skyrem - jak je zrobić?

Pączki ze skyrem są nie tylko smaczne, ale i znacznie zdrowsze niż tradycyjne. Co więcej, nie musimy ich długo przygotowywać, a do zrobienia ich potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oto produkty niezbędne do przyrządzenia pączków ze skyrem:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g skyru naturalnego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy,
  • cukier puder.

Pierwszym krokiem jest przesianie mąki do miski. Dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych produktów wbijamy jajka i dodajemy skyr. Ponownie wszystko mieszamy, aby powstało jednolite i gęste ciasto.

W garnku rozgrzewamy olej i natłuszczonymi rękami formujemy niewielkie kulki z ciasta. Wkładamy je na gorący tłuszcz i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyciągamy je i przekładamy na ręcznik papierowy. Na koniec obtaczamy je w cukrze pudrze.

Jak zrobić pączki ze skyrem, by miały mniej kalorii? Wystarczy prosta zmiana

W przypadku, gdy chcemy zrobić jeszcze zdrowsze pączki, które będą miały mniej kalorii, to, zamiast smażyć je w tłuszczu, możemy wstawić je do piekarnika. Po przygotowaniu ciasta wykładamy blachę papierem do pieczenia, a następnie łyżką przekładamy małe porcje ciasta.

Pączki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza i na grzaniu góra-dół. Na koniec, po upieczeniu, obtaczamy je w cukrze pudrze.

Zobacz też:

Faworki smaż tylko na tym tłuszczu. Wyjdą idealnie kruche

Już nie kupuję masła orzechowego w sklepie. Tak w mig robię je w domu

​Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy