Pączki ze skyrem dla zabieganych. Zrobisz je w mig, bo nie ma w nich drożdży
Przygotowując karnawałowe przekąski, warto zastąpić tradycyjne pączki, pączkami ze skyrem. Są one niezwykle smaczne, puszyste i w dodatku znacznie zdrowsze. W dodatku możemy sprawić, że będą mniej kaloryczne niż zwykłe słodkie przekąski. Podpowiadamy, jak zrobić pączki ze skyrem, aby wyszły smacznie i zdrowo.
Aktualnie trwa karnawał, więc wiele osób chętnie sięga po słodkie przekąski, takie jak faworki czy pączki. Chcąc zastąpić je jednak mniej kaloryczną i zdrowszą opcją, warto przygotować pączki ze skyrem, które nie tylko są bardzo smaczne, ale i zrobimy je w zaledwie kilkanaście minut. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Ten karnawałowy deser warto przygotować, używając skyru. Jest to wyrób mleczarski wytwarzany na bazie pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem kultur bakterii. W smaku przypomina on jogurt, jednak ma gęstszą i bardziej puszystą konsystencję.
Jest to dobry wybór, ponieważ w 100 g skyru znajduje się aż 12 g białka, a tylko 65 kcal. W dodatku produkt ten stanowi źródło fosforu, potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B. Co więcej, skyr nie zawiera tłuszczu.
Kolejną zaletą zastosowania skyru jest to, że dodanie go do masy na pączki sprawi, że ciasto będzie miękkie. W dodatku będzie ono dłużej świeże.
Czytaj również: Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Pączki ze skyrem są nie tylko smaczne, ale i znacznie zdrowsze niż tradycyjne. Co więcej, nie musimy ich długo przygotowywać, a do zrobienia ich potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oto produkty niezbędne do przyrządzenia pączków ze skyrem:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g skyru naturalnego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy,
- cukier puder.
Pierwszym krokiem jest przesianie mąki do miski. Dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych produktów wbijamy jajka i dodajemy skyr. Ponownie wszystko mieszamy, aby powstało jednolite i gęste ciasto.
W garnku rozgrzewamy olej i natłuszczonymi rękami formujemy niewielkie kulki z ciasta. Wkładamy je na gorący tłuszcz i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyciągamy je i przekładamy na ręcznik papierowy. Na koniec obtaczamy je w cukrze pudrze.
W przypadku, gdy chcemy zrobić jeszcze zdrowsze pączki, które będą miały mniej kalorii, to, zamiast smażyć je w tłuszczu, możemy wstawić je do piekarnika. Po przygotowaniu ciasta wykładamy blachę papierem do pieczenia, a następnie łyżką przekładamy małe porcje ciasta.
Pączki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza i na grzaniu góra-dół. Na koniec, po upieczeniu, obtaczamy je w cukrze pudrze.
Zobacz też:
Faworki smaż tylko na tym tłuszczu. Wyjdą idealnie kruche
Już nie kupuję masła orzechowego w sklepie. Tak w mig robię je w domu
Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne