Reklama
Reklama

​Zrób bułki na skyrze z 4 składników. Więcej nie kupisz pieczywa w sklepie

Dla większości osób jedynym sposobem na zjedzenie dobrego pieczywa jest kupno bułek lub chleba w piekarni. Pieczenie samemu wydaje się w wielu przypadkach zbyt dużym wyzwaniem. Jednak z tym przepisem jest zupełnie inaczej. Poznaj przepis na bułki na skyrze, a już nigdy nie kupisz pieczywa w sklepie.

Bułki na skyrze — składniki

Skyr to rodzaj jogurtu, który pochodzi z Islandii i zawiera więcej białka i mniej węglowodanów, niż tradycyjny jogurt naturalny. W kuchni jest niezwykle uniwersalny i można z niego przygotować wiele potraw. Żeby upiec około 5 średniej wielkości bułek na skyrze, potrzebujesz:

  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 mąki pszennej lub pół na pół z mąką owsianą,
  • 450 g skyru.

Taka ilość skyru (450 g) to 3 małe opakowania. Jeśli chcesz, możesz również uformować bajgle zamiast bułek, których też powinno wyjść 5 lub 6 z podanych proporcji.

Sprawdź również: Ta ryba ma mnóstwo białka i wspomaga odporność. Seniorzy powinni jeść regularnie

Jak przygotować bułki na skyrze?

Przygotuj dwie miski. Do większej miski wlej skyr, a do mniejszej wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do skyru, dodaj sól. Ciasto na bułki na skyrze możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Blat posyp mąką, przełóż na niego ciasto i podziel na 5 równych części. Z każdej z nich uformuj bułeczkę lub bajgla. Bułki na skyrze przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Możesz posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ulubionymi nasionami. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Gotowe!

Zobacz też:

Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni

​To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde

Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie