Owocowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je nawet na ostatnią chwilę
Często zdarza się, że musimy (lub chcemy) przygotować coś słodkiego na już. Może to być sytuacja, gdy nagle dzwonią do nas znajomi, że wpadną z niezapowiedzianą wizytą, czy też mamy ochotę na coś słodkiego, a szafki w kuchni świecą pustkami. Poznaj przepis na owocowe ciasto bez pieczenia, które zachwyci każdego.
Lato to wysyp owoców, które właśnie w tym okresie są najpyszniejsze i mają najwięcej składników odżywczych. W tym przepisie na owocowe ciasto bez pieczenia królują więc borówki oraz jeżyny, których smaki idealnie się łączą.
Do przygotowania owocowego ciasta bez pieczenia będziesz potrzebować:
- 2 łyżki dowolnego słodzika,
- 200 g daktyli,
- 200 g jeżyn,
- 200 g ulubionych orzechów lub mieszanki orzechów,
- 3 łyżki agaru,
- 400 g mleka kokosowego,
- 450 g borówek amerykańskich,
- 50 g wiórków kokosowych.
Wśród najczęściej spotykanych w Polsce słodzików z pewnością musimy wyróżnić erytrytol, ksylitol oraz stewię. W tym przepisie możesz użyć także syropu daktylowego, który nada masie orientalnej nuty oraz będzie łącznikiem smakowym między spodem ciasta a masą.
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu. Do malaksera włóż daktyle, orzechy oraz wiórki kokosowe i całość dokładnie zmiksuj. Masę przełóż na tortownicę lub blachę, którą możesz wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Jeżyny o borówki dokładnie umyj i osusz, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli chcesz, by twoje ciasto było idealnie gładkie, możesz przetrzeć zmiksowane owoce przez sitko. Dodaj do nich słodzik, a całość dokładnie wymieszaj. Teraz czas na przygotowanie masy kokosowej.
Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz
Do rondelka wlej mleko kokosowe i podgrzej je. Dodaj agar i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do masy kokosowej dodaj zmiksowane wcześniej owoce i całość połącz, by uzyskać jednolitą masę. Przelej ją na przygotowany wcześniej spód i włóż do lodówki, by stężało. Gotowe owocowe ciasto bez pieczenia udekoruj owocami, możesz odłożyć kilka borówek lub jeżyn, bądź wyłożyć na górę inne sezonowe owoce np. czerwone porzeczki. Owocowe ciasto bez pieczenia możesz także posypać kakao lub startą czekoladą.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia