Oto sekret długowieczności Greków. Jedzą go niemal codziennie
Nazywamy go naturalnym antybiotykiem i sięgamy po niego często w okresach przeziębień. Czosnek warto jednak dodawać do diety nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jego właściwości zdrowotne docenili mieszkańcy greckiej Ikarii, którzy dzięki obecności czosnku w codziennej diecie dożywają niemal stu lat w pełnym zdrowiu. Pora, byśmy i my skorzystali z ich doświadczeń.
Jedni go kochają, inni nienawidzą jego ostrego zapachu. Tak czy inaczej, warto włączyć czosnek do codziennej diety, nawet jeśli nie jesteś jego fanem. Za jego specyficzną woń odpowiada allicyna, która ma właściwości bakteriobójcze. Na co jeszcze pomaga czosnek?
O właściwościach zdrowotnych czosnku nikogo nie trzeba przekonywać. W okresie grypowym wykorzystujemy jego właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jedzenie czosnku wzmacnia naszą odporność i sprawia, że nasz organizm łatwiej stawia czoła infekcjom. Warto jednak pomyśleć o włączeniu go do codziennej diety. Mieszkańcy greckiej Ikarii, którzy jedzą czosnek codziennie, są znani ze swej długowieczności. Duży wpływ ma na to dieta śródziemnomorska, którą stosują od stuleci. Jest ona bogata w czosnek, który obniża ciśnienie krwi, chroniąc serce. A to właśnie choroby serca są częstą przyczyną wcześniejszych zgonów. Jedzenie tego warzywa jest więc kwestią nie tylko smaku i aromatu, ale również lepszego zdrowia i długiego życia.
Herbaty o właściwościach zdrowotnych nie są dla nas niczym zaskakującym. Pijemy miętę na niestrawność, melisę ma uspokojenie czy herbatę z miodem i cytryną na infekcję. Grecy jednak poszli o krok dalej i do herbaty dodają czosnek. Herbata z szałwii, z dodatkiem miodu sosnowego i czosnku to sekret ich długowieczności. Codzienne picie tego napoju wzmacnia serce i odporność. I choć czosnek jako składnik herbaty nie kojarzy nam się najlepiej, to fakt, że co trzeci mieszkaniec greckiej Ikarii dożywa 90tych urodzin, może nas przekonać do tego nietypowego połączenia.
Czytaj też: Czy miód rzeczywiście pomaga wzmocnić odporność? Rozwiewamy wątpliwości
O tym warzywie warto pomyśleć nie tylko w przypadkach infekcji. Włączenie czosnku do codziennej diety zdecydowanie poprawi naszą odporność i przedłuży życie. Ważna jest tu regularność, na szczęście to warzywo można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Czosnek może być składnikiem dressingów i sosów do sałatek. Podkręci smak zup, sosów i mięs, z dodatkiem oliwy z oliwek, płatków chili i tartego parmezanu będzie znakomitym sosem do makaronu, tworząc Aglio e Olio. Sprawdzi się również jako dodatek past kanapkowych czy pesto. Warto wiedzieć, że bakteriobójczy związek w czosnku wydziela się w wyniku zniszczenia jego włókien. Dlatego przed spożyciem najlepiej czosnek zmiażdżyć lub poszatkować.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe