Reklama
Reklama

​Oto najzdrowszy owoc świata. W Polsce znany i ogólnodostępny, ale jemy go rzadko

Od wielu lat badacze starają się określić, które owoce i warzywa są najlepsze dla naszego zdrowia. Oczywiście zdecydowana większość tych produktów powinniśmy jeść regularnie, ale jednak są takie pozycje, które są znacznie zdrowsze od reszty. Dowiedz się, jaki owoc naukowcy wybrali jako najzdrowszy na świecie.

Naukowcy wybrali najzdrowszy owoc na świecie

Wiele osób pytanych o najzdrowszy owoc na świecie od razu ma na myśli awokado. Inni bez wahania powiedzą — jabłko. Jak się okazuje, prawda leży w zupełnie innym miejscu. Choć również jest to owoc, który w Polsce znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Amerykańscy naukowcy z William Paterson University na podstawie swoich analiz ustalili, że miano najzdrowszego owocu na świecie powinno przypaść... cytrynie. Tak, to właśnie ten owoc z charakterystyczną żółtą skórką jest najlepszy dla naszego organizmu. Dlaczego ich wybór padł właśnie na cytrynę?

Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu

Dlaczego cytryna jest najzdrowszym owocem na świecie?

Amerykańscy naukowcy twierdzą, że cytryna jest prawdziwym fenomenem w świecie owoców. Oczywiście najważniejszą kwestią jest fakt, że jest ona bogata w witaminę C, a ona jest jednym z najważniejszych antyoksydantów oraz chroni organizm przed infekcjami i wzmacnia jego odporność. Druga sprawa to zawarte w cytrynie bioflawonoidy. Nie tylko mają właściwości przeciwzapalne, ale także wspomagają działanie witaminy C. Poza tym jeszcze witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń i żelazo. Te minerały pomagają w budowie kości, a także wspierają procesy sercowo-naczyniowe.

Sprawdź również: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują

Warto wspomnieć o pewnym elemencie, który może być mało znany w kontekście cytryny. Otóż amerykańscy naukowcy zauważyli, że może mieć kluczowe znaczenie w walce ze starzeniem się skóry. Wszystko ze względu na jej właściwości wspierające produkcję kolagenu. To właśnie on jest świetnym sprzymierzeńcem w walce z oznakami starzenia. Warto jednak pamiętać, że spożywanie cytryny w nadmiarze może podrażniać żołądek i szkodzić szkliwu zębów, dlatego przed zmianą diety należy skonsultować się z lekarzem.

Zobacz też:

W życiu nie jadłam lepszego ciasta z truskawkami. Znika do ostatniego okruszka

​Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy

Zapomnij o suchym mięsie gulaszowym. Wystarczy jedna prosta rzecz, by rozpływało się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie