Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych. Tak robi je Ewa Wachowicz
Ogórki małosolne to doskonała i prosta w przygotowaniu przekąska, która może również posłużyć jako dodatek do różnych potraw. Swój własny sposób na ogórki małosolne ma Ewa Wachowicz. Autorka wielu rozmaitych receptur do ogórków dodaje swój sekretny składnik, dzięki któremu mają one nietuzinkowy smak.
Wiele osób wprost ubóstwia ogórki małosolne. Owe przetwory stanowią doskonałą przekąskę lub rewelacyjny dodatek do kanapek. Istnieje mnóstwo przepisów na ogórki małosolne, a każdy z nich może różnić się składnikami wrzucanymi do słoika. Warto zwrócić uwagę na recepturę Ewy Wachowicz.
W przepisie na ogórki małosolne Ewy Wachowicz znalazł się... miód. Okazuje się, że ów dodatek może nadać ogórkom unikalnego, lekko słodkiego smaku. Wystarczy jedna łyżka rzeczonego składnika, by ogórki nabrały zupełnie innego charakteru.
Jak przygotować ogórki małosolne z miodem z przepisu Ewy Wachowicz? Należy przygotować następujące składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (powinno starczyć na około 4-5 1-litrowych słoików);
- 2 ząbki czosnku na litrowy słoik;
- 1 korzeń chrzanu na słoik;
- kilka gałązek kopru;
- kilka liści czarnej porzeczki;
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik;
- 1 łyżka miodu na słoik;
- 4-5 litrów wody;
- sól.
Sposób przygotowania:
- Umyte ogórki wkładamy do słoików. W każdym z nich umieszczamy czosnek, kilka gałązek kopru, korzeń chrzanu, dwa liście czarnej porzeczki i po 1 łyżeczce gorczycy i 1 łyżce miodu.
- Przygotowujemy solankę. W litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę soli. Wobec tego do przygotowania 5 litrów należy użyć 5 łyżek.
- Zalewamy ogórki w słoiku wystudzoną solanką (solanka powinna całkowicie przykryć ogórki), a następnie zakrywamy słoiki za pomocą gazy lub lnianej ściereczki (nie zakręcamy ich). Ogórki powinny być gotowe po około 2-3 dniach.
Ogórki małosolne to doskonała przekąska, którą można dodawać do kanapek. Owe specjały stanowią również świetny składnik dań obiadowych - rewelacyjnie komponują się z gulaszem lub kotletami mielonymi.
Zobacz też:
Obierać, czy nie obierać pieczarek? Ona zna odpowiedź na to pytanie
Świetnie nawadnia, poprawia wzrok i krążenie. Seniorzy powinni jeść regularnie
Zapomniane warzywo PRL-u wraca na talerze. Zrobisz z niego wiele przysmaków