Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Już niedługo w Polsce zacznie się czas zbiorów czarnego bzu. Rośnie niemal na każdym kroku, więc nie zmarnuj okazji, tylko zerwij odrobinę i przygotuj domowy syrop. Substancje zawarte w kwiatach i owocach tej rośliny pomagają przy wielu sezonowych dolegliwościach. Syrop z czarnego bzu latem stanowi także idealny datek do wody czy lemoniady.
Syrop z czarnego bzu jest bombą witaminową, na którą lada moment zaczyna się sezon. Zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych, a dodatkowo świetnie podkręca smak letnich napojów. Możesz dodawać go herbaty na zimno, wody i orzeźwiającej lemoniady.
Jeśli nie wiesz, jak zrobić syrop z czarnego bzu, zainspiruj się recepturą mojej babci. Przygotowanie produktu na bazie jej przepisu jest tanie i banalnie proste. Najlepiej od razu zrób kilka buteleczek, bo smakuje obłędnie i przynosi ulgę przy licznych dolegliwościach
Syrop z czarnego bzu może przynieść ulgę przy przeziębieniu lub lekkiej grypie. To domowy środek przeciwzapalny i przeciwgorączkowy (na skutek wzmożonej potliwości, którą wywołuje). Pomaga uporać się z popularnymi dolegliwościami takimi jak kaszel - szczególnie ten suchy. Rozrzedza wydzielinę zalegającą w organizmie, dzięki czemu nie zalega ona w drogach oddechowych.
Czarny bez zawiera cenne składniki o zdrowotnym działaniu, zarówno w swoich kwiatach, jak i w owocach. Zawierają one witaminy: C, B czy A, minerały takie jak: żelazo, wapń, fosfor, pektyny, garbniki, flawonoidy, garbniki czy sole mineralne.
Może cię zainteresować: Babcie wiedziały, że zapobiega zmarszczkom i problemom ze stawami. Była hitem PRL-u
Mimo wielu zalet istnieją także przeciwwskazania do picia syropu z czarnego bzu. Przede wszystkim, są to alergie pokarmowe oraz przyjmowanie suplementów czy leków, które mogą wejść w niekorzystne interakcje z niniejszym wyrobem.
Jeśli podejrzewasz, że z jakiegoś powodu twój organizm może źle zareagować na czarny bez, bezwzględnie skonsultuj się z lekarzem, który wyrazi swoją profesjonalną opinię na temat bezpieczeństwa spożycia syropów z tej rośliny.
Nawet jeśli nie ma żadnych powodów, przez które miałbyś z niego zrezygnować, pamiętaj o tym, jak stosować syrop z czarnego bzu w prawidłowy sposób. Nie przesadzaj z dawką, która nie powinna przekraczać 15-20 ml, 3-4 razy dziennie u dorosłych, (a u młodszych osób 40 ml na dobę).
Czytaj również: Moja babcia obiera porzeczki tylko w ten sposób. Szybszej metody nie znajdziesz
Ceny produktów na bazie tej rośliny w sklepach spożywczych są wysokie, ale możesz zrobić własny domowy syrop z czarnego bzu. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilka produktów. Będą ci potrzebne:
- owoce lub kwiaty czarnego bzu - około 25 baldachów lub 2 kg owoców
- cytryny - 2 sztuki
- cukier - 0,5 kg
- woda - 1 litr
Czarny bez odłóż na chwilę do cienia po zerwaniu. Odetnij ogonki i grubsze łodyżki, odrzuć na bok także uschnięte kawałki. Pozostałe kwiaty zalej wrzątkiem, dodaj sok z cytryny i poczekaj, aż przestygnie.
Później wstaw wywar do lodówki na dobę, przelej przez sito, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu (w międzyczasie cały czas zbierając pianę). Gotowy syrop z czarnego bzu przelej do szklanych butelek i pasteryzuj przez kwadrans.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę