Reklama
Reklama

​Nie wyrzucaj zielonej części pora. Wykorzystasz go w ten sposób

To jedno z najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Najczęściej używamy go razem marchwią, pietruszką, selerem jako włoszczyznę do gotowania rosołu. Biała część pora sprawdzi się również w wielu innych daniach, jednak zielona jego część najczęściej ląduje w koszu. Poznaj przepis na pyszną zupę właśnie z zielonych liści pora.

Jakie właściwości ma por?

W porze zawarta jest duża ilość flawonoidów oraz związków zawierających siarkę. Jest świetnym źródłem witaminy B6, C i K, a także kwasu foliowego, manganu oraz miedzi. Znajdziemy w nim także kemferol, który jest silnym przeciwutleniaczem polifenolowym i chroni przed chorobami serca oraz niektórymi nowotworami. Podobnie jak czosnek ma również właściwości przeciwbakteryjne. Por powinien się znaleźć w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie tylko ma mało kalorii (32 kcal na 100 gr pora), ale także charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź również: Rozgrzewająca zupa czosnkowa na zimne dni. Przepis Katarzyny Bosackiej

Zielona część pora — co z nią zrobić? Na pewno nie wyrzucić!

Najczęściej w kuchni wykorzystujemy jedynie białą część pora — do zup, risotto czy sosów, a zielone liście lądują w koszu. To duży błąd! Zawierają one sporo witaminy A oraz wpływają na zmniejszenie zawartości cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, że są znacznie ostrzejsze, niż biała część. Co przygotować z zielonych liści pora? Zupę krem!

Do przygotowania zupy krem z zielonych liści pora potrzebujesz:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 1 por,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 50 g sera parmezan,
  • sól, pieprz.

Pora pokrój na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i podsmaż pora. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małą kostkę. Dodaj do garnka razem z natką pietruszki oraz lubczykiem i chwilę podsmażaj. Całość zalej gorącym bulionem i zagotuj. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny. Zblenduj zupę, gdy lekko przestygnie. Po nałożeniu na talerze posyp parmezanem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie | przepisy