Nie wyrzucaj zielonej części pora. Wykorzystasz go w ten sposób
To jedno z najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Najczęściej używamy go razem marchwią, pietruszką, selerem jako włoszczyznę do gotowania rosołu. Biała część pora sprawdzi się również w wielu innych daniach, jednak zielona jego część najczęściej ląduje w koszu. Poznaj przepis na pyszną zupę właśnie z zielonych liści pora.
W porze zawarta jest duża ilość flawonoidów oraz związków zawierających siarkę. Jest świetnym źródłem witaminy B6, C i K, a także kwasu foliowego, manganu oraz miedzi. Znajdziemy w nim także kemferol, który jest silnym przeciwutleniaczem polifenolowym i chroni przed chorobami serca oraz niektórymi nowotworami. Podobnie jak czosnek ma również właściwości przeciwbakteryjne. Por powinien się znaleźć w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie tylko ma mało kalorii (32 kcal na 100 gr pora), ale także charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź również: Rozgrzewająca zupa czosnkowa na zimne dni. Przepis Katarzyny Bosackiej
Najczęściej w kuchni wykorzystujemy jedynie białą część pora — do zup, risotto czy sosów, a zielone liście lądują w koszu. To duży błąd! Zawierają one sporo witaminy A oraz wpływają na zmniejszenie zawartości cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, że są znacznie ostrzejsze, niż biała część. Co przygotować z zielonych liści pora? Zupę krem!
Do przygotowania zupy krem z zielonych liści pora potrzebujesz:
- 1 cebula,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 1 por,
- 2 łyżki masła,
- 2 ziemniaki,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 50 g sera parmezan,
- sól, pieprz.
Pora pokrój na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i podsmaż pora. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małą kostkę. Dodaj do garnka razem z natką pietruszki oraz lubczykiem i chwilę podsmażaj. Całość zalej gorącym bulionem i zagotuj. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny. Zblenduj zupę, gdy lekko przestygnie. Po nałożeniu na talerze posyp parmezanem.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe