Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj resztek po świętach. Nie uwierzysz, co możesz z nich przygotować

Większość z nas ma po świętach sporo zapasów jedzenia, jednak resztek wcale nie trzeba wyrzucać, wiele z nich można bez problemu zamrozić lub przygotować inne pyszne dania na kolejne dni. Jak wykorzystać najpopularniejsze wielkanocne specjały? Sprawdź, co możesz z nich zrobić.

Żurek, ciasta, jajka, wędliny — niemalże każdemu coś zostało po Wielkanocy. Większość z tych potraw mogła się już przejeść, jednak resztek nie warto wyrzucać. Można je śmiało wykorzystać do innych dań, a część najzwyczajniej zamrozić.

Jakie potrawy wielkanocne zamrozić?

Przede wszystkim są to wszelkie ciasteczka, sernik i babki. Te słodkości można bez problemu mrozić. Wystarczy je szczelnie zapakować i włożyć do zamrażalki. Można je mrozić w całości lub kawałkach. Ciasta najlepiej przechowywać do maksymalnie 6 miesięcy. Żurek, mimo iż uwielbiany przez wielu również mógł się przejeść, jednak jego też można zamrozić. Co ważne mrozimy sam płyn bez dodatków np. jajka. Tego typu produkt można przechowywać w zamrażalce przez 1-2 miesiące. 

Sprawdź także: Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, że goście wciąż proszą o dokładki

Takie potrawy możesz przygotować z resztek 

Większości pewnie zostały jajka, z których można przygotować m.in. pastę jajeczną, potrzebować będziesz: 

  • 6 ugotowanych jajek 
  • ogórka kiszonego, 
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżki śmietany 12 proc. 
  • płaską łyżeczkę musztardy 
  • 70 g startego sera 
  •  sól i pieprz do smaku 

Jajka zmiel i połącz wszystkie składniki razem, w ten sposób uzyskasz smaczną pastę jajeczną do kanapek. Możesz je również przeciąć na ćwiartki i wykorzystać w takiej formie do kanapek. Pieczone mięso również najlepiej wykorzystać na kanapki lub dodawać do gulaszu. 

Przeczytaj również: Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył

Z kolei z białej kiełbasy możesz przygotować zapiekankę. Będziesz potrzebować: 

  • 1 kg ziemniaków 
  • pół kg białej kiełbasy 
  • 2 większe cebule 
  • 4 ząbki czosnku (możesz również użyć mielonej przyprawy ok. 2 płaskich łyżeczek). 
  • 30 dag żółtego sera
  • 200 ml śmietany 18 proc. 
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka 
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową 

Obrane ziemniaki ugotuj, przestudź i pokrój na plasterki. Na maśle zeszklij pokrojoną cebulę. Kiełbasę również pokrój. Sos przygotuj ze śmietany, żółtek i startego serca. Dopraw rozgniecionym czosnkiem łyżeczką gałki, soli, dodaj pół łyżeczki pieprzu. Przygotuj naczynie żaroodporne i nasmaruj je masłem. Następnie układaj w kolejności: ziemniaki, cebula, kiełbasa. Polej sosem i piecz przez 40 minut w 180 stopniach. 

Zobacz też:

Znudziły ci się naleśniki na słodko? Tę wersję pokocha cała rodzina

​Masz dość świątecznego stania przy garach? Ten obiad zrobisz dosłownie w kilka minut

Naleśniki znowu się nie udały? Pewnie popełniasz ten powszechny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | przepisy