Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył
Klasyczne serniki dla wielu osób są zbyt ciężkie, a często także za słodkie. Jeśli szukasz alternatywy, która może trafić na świąteczny stół lub być po prostu zdrowszym deserem do codziennej kawy, sernik japoński bez cukru sprawdzi się w tej roli idealnie. Dowiedz się, jak przygotować ten lekki i puszysty deser.
Do przygotowania sernika japońskiego bez cukru będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 100 g skyru naturalnego,
- 15 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g jogurtu greckiego lekkiego,
- 3 jajka,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 35 g mąki pszennej,
- 70 g ksylitolu,
- skórka z ½ cytryny,
- szczypta soli.
Jeśli nie masz skrobi ziemniaczanej, możesz zastąpić ją budyniem waniliowym. Pamiętaj jednak, że w takiej sytuacji musisz pominąć ekstrakt z wanilii.
Sprawdź również: Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka umieść w misce, dodaj ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, skyr, skrobię, jogurt grecki, olej rzepakowy, mąkę pszenną oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj całość trzepaczką do połączenia składników. Białka umieść w suchej i odtłuszczonej misce, a następnie ubij z sokiem z cytryny. Gdy zaczną robić się puszyste, dodaj ⅓ ksylitolu (ok. 20 g). Następnie dodaj resztę słodzika, by powstała gęsta i puszysta piana. Białkową pianę przełóż do miski z żółtkami i delikatnie połącz.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Tortownicę owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, a wewnątrz wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę sernikową do tortownicy, a tę wstaw do blachy napełnionej gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut, następnie przez kolejne 10 w wyłączonym piekarniku. Pozostaw sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik japoński bez cukru będzie chłodny, możesz udekorować go cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrytolu. Gotowe!
Zobacz też:
Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta
Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa