Reklama
Reklama

​Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył

Klasyczne serniki dla wielu osób są zbyt ciężkie, a często także za słodkie. Jeśli szukasz alternatywy, która może trafić na świąteczny stół lub być po prostu zdrowszym deserem do codziennej kawy, sernik japoński bez cukru sprawdzi się w tej roli idealnie. Dowiedz się, jak przygotować ten lekki i puszysty deser.

Składniki na sernik japoński bez cukru

Do przygotowania sernika japońskiego bez cukru będziesz potrzebować:

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 100 g skyru naturalnego,
  • 15 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g jogurtu greckiego lekkiego,
  • 3 jajka,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 35 g mąki pszennej,
  • 70 g ksylitolu,
  • skórka z ½ cytryny,
  • szczypta soli.

Jeśli nie masz skrobi ziemniaczanej, możesz zastąpić ją budyniem waniliowym. Pamiętaj jednak, że w takiej sytuacji musisz pominąć ekstrakt z wanilii.

Sprawdź również: Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

Sernik japoński bez cukru — sposób przygotowania

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka umieść w misce, dodaj ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, skyr, skrobię, jogurt grecki, olej rzepakowy, mąkę pszenną oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj całość trzepaczką do połączenia składników. Białka umieść w suchej i odtłuszczonej misce, a następnie ubij z sokiem z cytryny. Gdy zaczną robić się puszyste, dodaj ⅓ ksylitolu (ok. 20 g). Następnie dodaj resztę słodzika, by powstała gęsta i puszysta piana. Białkową pianę przełóż do miski z żółtkami i delikatnie połącz. 

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Tortownicę owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, a wewnątrz wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę sernikową do tortownicy, a tę wstaw do blachy napełnionej gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut, następnie przez kolejne 10 w wyłączonym piekarniku. Pozostaw sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik japoński bez cukru będzie chłodny, możesz udekorować go cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrytolu. Gotowe!

Zobacz też:

Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta

Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka

Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy