Reklama
Reklama

Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna

To ostatni dzwonek na przygotowanie menu na Święta Wielkanocne. Może warto nie tylko wrzucić białą kiełbasę do żurku, ale również przygotować ją jako samodzielnie danie? Musimy jednak uważać, bo w trakcie pieczenia potrafi zrobić się sucha. Jak uniknąć kulinarnego faux pas? Sprawdź już teraz.

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć ciast, tj. mazurek czy babka, ale też wytrawnych dań z białą kiełbasą w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na jej pieczoną wersję, a także wskazówkę, dzięki której nie będzie sucha jak wiór. 

Co zrobić, żeby biała kiełbasa nie wyszła sucha?

Na początek warto zastanowić się, dlaczego biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia i jeszcze do tego pęka. Otóż winy należy upatrywać w zbyt wysokiej temperaturze. 

W piekarniku rozgrzanym do bardzo wysokiej temperatury białko ścina się, a tłuszcz z mięsa w mgnieniu oka ulega wytopieniu, przez co finalnie kiełbasa jest sucha, twarda i po prostu niesmaczna. Taka sytuacja może mieć miejsce nie tylko w trakcie pieczenia, ale też i podczas gotowania. 

Najlepiej więc piec ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wówczas mięso upiecze się równomiernie bez pękania i wysuszenia. 

Żeby to danie wielkanocne wyszło smaczne, przed pieczeniem konieczne jest umieszczenie białej kiełbasy w zalewie. Dzięki temu będzie soczysta, zarumieniona i aromatyczna. 

Przepis na pieczoną białą kiełbasę

Składniki:

  • 1 kg surowej kiełbasy;
  • 3 cebule;
  • 50 ml jasnego piwa;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki musztardy francuskiej;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Przygotowanie:

Na początek wkładamy białe kiełbasy do naczynia żaroodpornego. Między nimi umieszczamy pokrojone w pióra cebule. 

W kolejnym kroku robimy zalewę, czyli łączymy jasne piwo, sos sojowy, musztardę francuską, miód, suszony majeranek i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką polewamy mięso i pieczemy je pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. 

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy białą kiełbasę przez kolejne 45 minut. Podajemy ją z chrupiącym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi czy kiszoną kapustą. 

Zobacz też:

Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta

Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka

Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy