Ten mazurek zrobi furorę na stole wielkanocnym. Goście oniemieją z zachwytu
Mazurek obok babki jest najczęściej wybieranym ciastem na Święta Wielkanocne. W tym roku możesz zaskoczyć swoją rodzinę i zaserwować im...dubajskiego mazurka. Ten trend wcale nie musi skończyć się na czekoladzie. Sprawdź przepis na najlepsze ciasto wielkanocne, które podbije podniebienia łasuchów dubajskich słodkości.
Ostatnio dubajska czekolada stała się prawdziwym viralem za sprawą obłędnego smaku i ciekawej tekstury. Oczywiście nie skończyło się tylko na tej słodkości. Zaczęto produkować dubajskie czekoladki, pączki i ciasta. Mało kto jednak słyszał o mazurku w tej wersji. Czas na Święta Wielkanocne w nowoczesnej odsłonie kulinarnej.
Spód dubajskiego mazurka jest taki sam jak w przypadku tego tradycyjnego. Musimy więc zrobić kruche ciasto. Najważniejszy element to nadzienie w wersji dubajskiej. Nie może również zabraknąć polewy z białej czekolady i dekoracji w postaci pistacji czy malin.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki;
- 80 g masła;
- 1 łyżeczka śmietany 30 proc.;
- 1/4 szklanki cukru;
- 1 żółtko.
Składniki na nadzienie:
- 1/3 ciasta filo;
- 4 łyżeczki pasty pistacjowej;
- 1 łyżeczka masła.
Składniki na polewę:
- 1 roztopiona biała czekolada;
- garść posiekanych pistacji i pokrojonych malin.
Na początek mieszamy składniki na kruche ciasto i zagniatamy je na jednolitą masę, którą następnie wstawiamy do lodówki na godzinę.
W kolejnym kroku robimy nadzienie: na maśle podsmażamy ciasto filo do momentu zarumienienia i mieszamy je z kremem pistacjowym. Potem odstawiamy chrupiącą warstwę do ostygnięcia.
Kruche ciasto rozwałkowujemy, układamy na blaszce i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut - musi mieć złoty kolor.
Gdy ciasto lekko przestygnie, to równomiernie wykładamy na nie nadzienie. Następnie polewamy wypiek białą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wszystko stężało. Przed podaniem obsypujemy dubajskiego mazurka pistacjami i malinami, przełamującymi słodycz.
Przepis na to ciasto wielkanocne pochodzi z TikToka użytkowniczki o pseudonimie "Leniwe Buły".
Zobacz też:
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś