Nie tylko ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z jeszcze innego warzywa
Placki mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Najczęściej na naszych stołach królują placki ziemniaczane lub te przyrządzane z cukinii. Jednak Robert Makłowicz podzielił się przepisem, który pozwoli nam odkryć zupełnie nowy wymiar placków. Podawane z proponowanym przez niego sosem, mają wyrazisty i oryginalny smak. Sprawdź, jak je zrobić.
Placki są daniem często podawanym na obiad czy kolację. Mogą one być przygotowywane z różnych składników, jednak najczęściej elementem bazowym potrawy są ziemniaki lub cukinia. Jednak Robert Makłowicz wybiera zupełnie inne warzywo. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i nietypowe placki.
Większość z nas przyrządza zwykłe tradycyjne placki ziemniaczane lub wymiennie robi to danie, używając cukinii. Są one pyszne i chrupiące i sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest to potrawa, którą chętnie zajada cała rodzina i która w dodatku nadaje się również, aby spakować ją do pracy lub do szkoły.
Jednak Robert Makłowicz ma nieco inny pomysł na to popularne danie i przyrządza je z zupełnie innego warzywa. Znany autorytet kulinarny przygotowuje bowiem placki z kukurydzy. W dodatku podaje je w orientalnym sosie o słodko-ostrym smaku, w którym wyczuwalny jest również kwaśny aromat. Jego przepis to prawdziwy hit.
Czytaj również: Dodaj kilka kropel do bitej śmietany. Będzie sztywna i puszysta
Przygotowanie tych nietypowych, ale bardzo smacznych placków kukurydzianych nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Dzięki temu, że w przepisie znajduje się wiele składników, nadających intensywnego i interesującego smaku, ta potrawa zachwyca i zaskakuje.
Oto produkty niezbędne do przygotowania placków z kukurydzy:
- 2 puszki kukurydzy,
- odrobina zalewy z kukurydzy,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 125 ml octu ryżowego,
- 100 g cukru,
- 3 papryczki chili,
- 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry,
- mąka ryżowa lub pszenna,
- olej roślinny do smażenia.
Przyrządzanie dania zaczynamy od wsypania kukurydzy do miski oraz wlania do niej odrobiny zalewy. Do tego dokładamy czerwoną pastę curry. W tym czasie do garnka wlewamy ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Przekrajamy papryczki chili i pozbywamy się z nich pestek, a następnie drobno je siekamy.
Do garnka dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i całość zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, aż odparuje 3/4 płynu. Możemy dodatkowo dodać nieco wody wymieszanej z mąką, aby sos miał ciągnącą się konsystencję.
Do miski z kukurydzą wsypujemy sól oraz mąkę pszenną lub kukurydzianą. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Na patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy placki na głębokim tłuszczu. Są gotowe dopiero wtedy, gdy z obu stron mają złocisty kolor.
Placki kukurydziane podajemy od razu po usmażeniu. Polewamy je przygotowanym wcześniej ostro-słodkim sosem, który urozmaici ich smak i sprawi, że potrawa ta zapadnie nam na długo w pamięć. Placki z kukurydzy mogą być podawane na obiad, kolację lub pakowane na drugie śniadanie. Jest to idealna kompozycja dla wszystkich osób, które uwielbiają wyraziste smaki.
Zobacz też:
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia
To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę
Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny