Reklama
Reklama

Nie tylko ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z jeszcze innego warzywa

Placki mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Najczęściej na naszych stołach królują placki ziemniaczane lub te przyrządzane z cukinii. Jednak Robert Makłowicz podzielił się przepisem, który pozwoli nam odkryć zupełnie nowy wymiar placków. Podawane z proponowanym przez niego sosem, mają wyrazisty i oryginalny smak. Sprawdź, jak je zrobić.

Placki są daniem często podawanym na obiad czy kolację. Mogą one być przygotowywane z różnych składników, jednak najczęściej elementem bazowym potrawy są ziemniaki lub cukinia. Jednak Robert Makłowicz wybiera zupełnie inne warzywo. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i nietypowe placki.

Jak przygotować placki w nowy, inny sposób? Robert Makłowicz podpowiada

Większość z nas przyrządza zwykłe tradycyjne placki ziemniaczane lub wymiennie robi to danie, używając cukinii. Są one pyszne i chrupiące i sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest to potrawa, którą chętnie zajada cała rodzina i która w dodatku nadaje się również, aby spakować ją do pracy lub do szkoły.

Jednak Robert Makłowicz ma nieco inny pomysł na to popularne danie i przyrządza je z zupełnie innego warzywa. Znany autorytet kulinarny przygotowuje bowiem placki z kukurydzy. W dodatku podaje je w orientalnym sosie o słodko-ostrym smaku, w którym wyczuwalny jest również kwaśny aromat. Jego przepis to prawdziwy hit.

Czytaj również: Dodaj kilka kropel do bitej śmietany. Będzie sztywna i puszysta

Jak przygotować placki kukurydziane? Przedstawiamy przepis Roberta Makłowicza

Przygotowanie tych nietypowych, ale bardzo smacznych placków kukurydzianych nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Dzięki temu, że w przepisie znajduje się wiele składników, nadających intensywnego i interesującego smaku, ta potrawa zachwyca i zaskakuje.

Oto produkty niezbędne do przygotowania placków z kukurydzy:

  • 2 puszki kukurydzy,
  • odrobina zalewy z kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 125 ml octu ryżowego,
  • 100 g cukru,
  • 3 papryczki chili,
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry,
  • mąka ryżowa lub pszenna,
  • olej roślinny do smażenia.

Przyrządzanie dania zaczynamy od wsypania kukurydzy do miski oraz wlania do niej odrobiny zalewy. Do tego dokładamy czerwoną pastę curry. W tym czasie do garnka wlewamy ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Przekrajamy papryczki chili i pozbywamy się z nich pestek, a następnie drobno je siekamy.

Do garnka dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i całość zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, aż odparuje 3/4 płynu. Możemy dodatkowo dodać nieco wody wymieszanej z mąką, aby sos miał ciągnącą się konsystencję.

Do miski z kukurydzą wsypujemy sól oraz mąkę pszenną lub kukurydzianą. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Na patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy placki na głębokim tłuszczu. Są gotowe dopiero wtedy, gdy z obu stron mają złocisty kolor.

Placki kukurydziane podajemy od razu po usmażeniu. Polewamy je przygotowanym wcześniej ostro-słodkim sosem, który urozmaici ich smak i sprawi, że potrawa ta zapadnie nam na długo w pamięć. Placki z kukurydzy mogą być podawane na obiad, kolację lub pakowane na drugie śniadanie. Jest to idealna kompozycja dla wszystkich osób, które uwielbiają wyraziste smaki.

Zobacz też:

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe