Nie tylko sałatka jarzynowa i żurek. To świąteczne danie zniknie z talerzy znacznie szybciej
Na Wielkanoc warto przygotować danie, które zachwyci całą rodzinę i będzie ciekawą nowością na świątecznym stole. Jest to połączenie tradycji z nowoczesnością, bo znajdziemy w nim lekki kruchy spód, ale i białą kiełbasę z cebulą, a także ser czy jajeczną masę. Sprawdź, jak zrobić wielkanocną tartę.
Szykując potrawy na Wielkanoc, warto wprowadzić powiew świeżości i przygotować danie inne niż zwykle, ale wciąż zawierające tradycyjne składniki. W tym celu warto przygotować wielkanocną tartę z kiełbasą. Możemy również wzbogacić ją o ugotowane na twardo jajka. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.
Chcąc przygotować smaczną, kruchą tartę, która będzie wypełniona kremowym sosem, białą kiełbasą oraz serem, musimy wyposażyć się w kilka podstawowych produktów.
Oczywiście możemy także przyspieszyć nieco cały proces i kupić gotowy spód do tarty. Jeśli jednak nie zdecydujemy się na to, to do przygotowania ciasta, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 100 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 3 łyżki zimnej wody.
Natomiast do przyrządzenia farszu, musimy wyposażyć się w następujące produkty:
- 1 cebula,
- 300 g białej kiełbasy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 100 g startego żółtego sera,
- 100 ml śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- świeży majeranek,
- olej do smażenia.
Czytaj również: Bije na głowę matchę. I jest od niej jeszcze zdrowsza
Przygotowanie smacznej wielkanocnej tarty nie jest wbrew pozorom trudne. Zaczynamy od zrobienia ciasta, mieszając w misce mąkę oraz sól. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz zgniatamy je w palcach razem z mąką, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodajemy do miski jajko oraz zimną wodę i całość zagniatamy na gładkie ciasto. W przypadku, gdy jest ono zbyt suche, możemy dodać jeszcze nico wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
W tym czasie obieramy białą kiełbasę i kroimy ją w plastry. Siekamy drobno cebulę oraz czosnek i smażymy je na oleju. W momencie, gdy będą już lekko złociste, dodajemy do nich kiełbasę i całość smażymy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i odstawiamy usmażoną zawartość do ostudzenia.
Z lodówki wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy go piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 10 minut.
W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy i do tej masy dodajemy podsmażone wcześniej produkty, czyli kiełbasę, cebulę oraz czosnek. Dorzucamy również starty ser. Mieszamy wszystko i wlewamy na podpieczony spód tarty. Całość pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Dobrym pomysłem jest także dodanie do przepisu 3-4 jajek, ugotowanych na twardo. Kroimy je na połówki i układamy na wylanej masie jajecznej. Pieczemy całość tak jak w wersji bez jajek.
Zobacz też:
Zamiast jeść z mizerią i schabowym, dodaj je do sernika. Lepszego nie jadłeś
Kiedyś podawano w każdej stołówce szkolnej. Idealne danie na przedświąteczny tydzień
Magda Gessler dodaje to do żurku wielkanocnego. Nie znajdziesz lepszego przepisu