Reklama
Reklama

​Nie tylko rosół. Ta zupa jeszcze lepiej rozgrzewa i wzmacnia

Początek jesieni i chłodniejsze dni zwykle negatywnie wpływają na naszą odporność. W tym okresie częściej jesteśmy narażeni na złapanie anginy, grypy, przeziębienia czy innych schorzeń. Co ważne, skutecznie walczyć z infekcjami można także w kuchni. Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę na odporność, idealną na jesienne kłopoty.

Rozgrzewająca zupa na odporność — składniki

Najważniejszym elementem, który sprawi, że ten bulion poprawi twoje zdrowie, są przyprawy. Do przygotowania rozgrzewającej zupy na odporność będziesz potrzebować:

  • 1 cebulę,
  • 1 łyżeczkę kurkumy,
  • 1 łyżkę startego imbiru,
  • 1 małą cukinię,
  • 1 pietruszkę,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 200 g jarmużu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natkę pietruszki,
  • oliwę z oliwek,
  • podwójną pierś z kurczaka,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól, pieprz.

Jeśli chcesz, możesz zastąpić jarmuż taką samą ilością szpinaku. Warto jednak postawić na jarmuż, gdyż ma ponad dwa razy więcej witaminy C, niż szpinak, a jest ona niezwykle ważna w budowaniu odporności.

Sprawdź również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, że opóźnia starzenie się

Jak przygotować rozgrzewającą zupę na odporność?

Podwójną pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę z oliwek i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę oraz czosnek. W międzyczasie obierz i pokrój cukinię, pietruszkę, seler naciowy i marchew. Wrzuć warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut. Przypraw kurkumą i imbirem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej na patelnię 1,5 litra wody i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Przed końcem gotowania dodaj jarmuż (lub szpinak) i sok z cytryny. Przed podaniem zupy posyp ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | zupa