Reklama
Reklama

Nie tylko grzyby. Ewa Wachowicz marynuje to warzywo i smakuje jeszcze lepiej

Warto wiedzieć, że nie tylko grzyby świetnie smakują po zamarynowaniu. Najlepszym dowodem na to jest marynowana dynia w occie według przepisu Ewy Wachowicz, która zachwyci nawet najbardziej kapryśne podniebienia. Może być idealnym dodatkiem do jesiennych obiadów, więc nie zwlekaj długo z jej przygotowaniem.

Jesienne przetwory, które królują na polskich stołach to przede wszystkim kiszone ogórki, słodkie dżemy, owocowe kompoty i marynowane grzyby. Nie są to jednak jedyne pyszne "skarby", które możesz zamknąć w słoikach na zimę, aby móc cieszyć się ich smakiem po zakończeniu sezonu.

Nie wahaj się eksperymentować w kuchni. Jeśli raz wypróbujesz przepis na marynowaną dynię od Ewy Wachowicz, prawdopodobnie zakochasz się w w tym daniu bez pamięci. Nie będziesz chciał już nigdy jeść tego jesiennego warzywa w innej wersji, (choć oczywiście w zupie czy plackach też jest przepyszna).

Może cię zainteresować: Już nie mrożę borówek. Teraz przechowuję je w ten sposób i są smaczne całą zimę

Jaka dynia jest najlepsza? Wybierz odpowiednią, zanim trafi do słoików

Zanim przystąpisz do przygotowywania przetworów, wybierz odpowiednie warzywa. Powinny być nieduże, bez skaz, (najlepiej z reguły sprawdzają się odmiany makaronowe lub piżmowe), ale najważniejsze jest to, aby były dojrzałe, niezbyt miękkie i gładkie. 

Na zawsze pamiętaj o tym, że dynie są dojrzałe wtedy, kiedy mają intensywny, wyrazisty odcień pomarańczy. Powinny także wydawać głuchy dźwięk po "zapukaniu" w skorupkę.

Czytaj również: Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć

Przepis na dynię marynowaną w occie. Tak robi ją Ewa Wachowicz

Gdy wybierzesz już właściwe warzywo, możesz zabrać się za przygotowywanie przetworów. Najpierw upewnij się jednak, że masz wszystkie niezbędne składniki oraz słoiki wraz z nakrętkami. 

Poza dokładnie wyparzonymi naczyniami potrzebne będą ci: 

  • dynia - 1,5 kg
  • woda - 6 szklanek
  • ocet spirytusowy 10 proc. - 1 szklanka
  • musztarda (najlepiej francuska) - 1 szklanka
  • cukier - 9 łyżek
  • sól - 2 łyżki
  • liście laurowe - 4 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki do każdego słoika

Jak przygotować dynię marynowaną w occie? To wcale nie takie skomplikowane

Przygotowanie dyni w occie zacznij od rozstawienia słoików na blacie tak, aby było ci wygodnie. Później do małego garnka wlej wodę, ocet. Dokładaj po kolei cukier, sól, musztardę, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj i zagotuj składniki.

Dynie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój warzywa na małe kawałki. Powkładaj je ciasno do słoików i zalej marynatą. Pozamykaj słoje i zabierz się za pasteryzację przetworów. Rób to przed kwadrans. Tak przyrządzona dyna w occie może zostać umieszczona w spiżarni.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | przepisy | warzywa