Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Kompot z suszu to tradycyjny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić Wigilię. Niestety poprzez swój specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Na szczęście istnieje dla niego smaczna alternatywa, która zadowoli wszystkie kubki smakowe. W takiej sytuacji warto przygotować kompot z żurawiny, który również może być smacznym dodatkiem do wigilijnej kolacji. Dowiedz się, jak go przygotować.
Odliczanie do świąt Bożego Narodzenia już się rozpoczęło, a wraz z nim pierwsze przygotowania. Wlicza się w nie między innymi zaplanowanie menu na wieczerzę wigilijną. Dla wielu osób nie może się ona odbyć bez kompotu z suszu, za którym nie każdy przepada ze względu na jego charakterystyczny smak. Świąteczny napój z żurawiny będzie więc dla niego idealną alternatywą.
Kompot z suszu na wigilijnym stole to tradycja, która posiada tyle samo zwolenników, co przeciwników. W tym roku warto więc pokusić się o smaczną alternatywę, która zadowoli każdego. Kompot z żurawiny to lekki i nieco orzeźwiający zamiennik dla kompotu z suszu, który z kolei charakteryzuje się specyficznym i ciężkim smakiem.
Żurawina jest więc idealnym wyborem, który zadowoli nawet te najbardziej wymagające gusta. W dodatku te malutkie owoce nie tylko dobrze smakują, ale niosą również mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wspierają odporność, działają antybakteryjnie, a także pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Jeśli więc pokusić się o przygotowanie kompotu z żurawiny, to właśnie na Wigilię. Napój ten z dodatkiem świątecznych przypraw będzie nie tylko dobrze smakował, ale również aromatycznie pachniał i pięknie prezentował się na świątecznym stole.
Może cię zainteresować: Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie
Do przygotowania kompotu można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej żurawiny. Przyrządzenie tego smakowitego napoju na ogół jest niezwykle proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. Do zrobienia świątecznego kompotu z żurawiny będziesz potrzebować następujących składników:
- 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 2 mandarynki
- 1 cytryna
- 4 laski cynamonu
- 4 plastry imbiru
- 4 nasiona kardamonu
- 6-8 goździków
- 2 l wody
- Kilka łyżek miodu (w zależności od własnych preferencji co do słodkości)
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności świeżą żurawinę przemroź przed przygotowaniem kompotu. Jeśli używasz mrożonej, w dzień przygotowania kompotu zacznij od zagotowania w garnku dwóch litrów wody. W tym czasie wyparz cytrynę i mandarynki, a także umyj żurawinę. Pokrój imbir, cytrynę oraz mandarynki na plasterki.
Wsyp do garnka z gotującą się wodą żurawinę, a następnie dodaj imbir, cytrynę i mandarynki. Po chwili dorzuć kardamon, cynamon oraz goździki. Całość gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż żurawina zacznie się rozpadać. Posłodź go miodem według własnych preferencji co do słodkości.
Gotowy kompot przecedź przez sitko i podawaj na gorąco lub letni. Przed podaniem możesz go nieco udekorować. Smacznego!
Spróbuj też: O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia
Zobacz też:
Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka
Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka