Reklama
Reklama

Nazywają go polskim kawiorem. Jest zdrowy i tani, a mało kto go jada

Nazywana jest "polskim kawiorem". Wiele osób podaje ją podczas kolacji wigilijnej. Mowa o ikrze ze śledzia, która nie dość, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Co więcej – nie nadszarpnie naszego domowego budżetu, jak inne, droższe kawiory dostępne w sklepach.

Ikra ze śledzia – z czym to się je? Idealna propozycja na wigilijny stół

Ikra śledziowa to jaja składane przez samicę śledzia. Rzeczone jaja mają postać niewielkich ziarenek. Ikrę pozyskuje się ze śledzi, które zostały złowione w okresie tarła. Z takich osobników można również uzyskać mlecz. 

Sposobów na przygotowanie ikry ze śledzia jest naprawdę mnóstwo. Można spożywać ją na surowo z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny i w towarzystwie grzanki lub kawałka chleba. Niektórzy wykorzystują ją do zrobienia aromatycznej pasty kanapkowej – wówczas dobrze jest dodać do niej nieco twarożku. Inni miłośnicy wyrobów rybnych decydują się na smażenie ikry śledziowej w panierce. Taka potrawa doskonale komponuje się z salsą lub dipem. 

Z uwagi na wyjątkowy smak ikry śledziowej, warto zaserwować ją podczas wigilijnej kolacji. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub jedno z głównych dań. Ikra ze śledzia to także tańsza alternatywa dla kawioru. Jedna puszka kosztuje około 10-15 zł.

Przeczytaj też: Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Co zawiera ikra ze śledzia? Ma mnóstwo cennych składników

Nie dość, że ikra śledziowa smakuje wybornie, to jeszcze zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Mowa tutaj między innymi o witaminach, takich jak witamina D czy witaminy z grupy B. W składzie ikry znajdziemy także minerały – potas, fosfor czy selen. Warto pamiętać, że odpowiednia podaż mikro i makroskładników jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Ikra ze śledzia to także świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają dobroczynny wpływ między innymi na działanie układu nerwowego. Omawiany przysmak zawiera aminokwasy, takie jak cysteina (bierze udział w produkcji kolagenu), lizyna (stanowi budulec białek) czy metionina (wpływająca na procesy metaboliczne).

Zobacz też:

​Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie