Reklama
Reklama

Naleśniki w innej odsłonie. Z tym farszem będą smakowały nie tylko dzieciom

Naleśniki to danie przyjazne rodzinie - łatwo je zrobić i wszyscy je lubią. Przeważnie zajadamy się nimi na słodko - dżemem, serkiem, owocami, a nawet z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Można je jednak przygotować w wersji wytrawnej. Mamy przepis na naleśniki z wyśmienitym farszem z kurczaka, sera i warzyw. Dzięki temu staną się pełnowartościowym obiadem.

Naleśniki idealne - sekretem jest jeden składnik 

Nie ma nic prostszego niż przygotowanie naleśników. Składniki na nie zawsze mamy pod ręką, więc ich przygotowanie nie przysparza problemów. Aby zrobić dobre naleśniki, wystarczy mieć:  

  • 2 szklanki mleka; 
  • 1 szklankę wody; 
  • 2 szklanki mąki;  
  • 2 jajka; 
  • 2 łyżki oleju;  
  • szczyptę soli.  

Niektórym wydaje się, że naleśniki będą smaczniejsze, jeśli nie dodamy do nich wody. Nic bardziej mylnego - na samym mleku wyjdą placuszki bardzo kruche i łamliwe. Woda jest konieczna, w wersji na słodko może być to woda gazowana.  

Natomiast jeśli chcesz zrobić naleśniki w wersji wytrawnej, dodaj do ciasta nieco więcej mąki. Wyjdą wtedy grubsze i łatwiej utrzymają farsz. Poza tym możesz dodać do nich szczyptę pieprzu lub papryki.  

Aby wyszły placki idealne, zmieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Następnie odstaw je na pół godziny. Powinno mieć ono konsystencję nieco gęściejszą niż śmietana. Wszyscy znamy zasadę, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje. Wcale nie musi tak być. Tajemnica tkwi w bardzo mocno rozgrzanej patelni. Do smażenia naleśników używaj bardzo małej ilości oleju. Wylewaj ciasto chochlą na patelnię i smaż z obu stron na rumiano.  

Czytaj też: Oponki serowe, które w mig znikają z talerza. Dodaj odrobinę tego składnika do ciasta, a nie będą piły tłuszczu

Naleśniki z farszem - przepis 

Wiemy już jak zrobić naleśniki, teraz pora na farsz. Oto składniki, jakich potrzebujesz na jego przygotowanie:  

  • 500 g piersi z kurczaka; 
  • 150 g pieczarek; 
  • biała część jednego pora; 
  • 200 ml śmietanki kremówki; 
  • 180 g sera żółtego; 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej; 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 
  • sól i pieprz w ilości do smaku; 
  • olej do smażenia. 

Kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na oleju, dodając na koniec przyprawy. Obierz i pokrój pieczarki oraz pora i dorzuć do kurczaka. Smaż wszystko przez chwilę, po czym zmniejsz ogień i dodaj śmietankę. Na koniec dodaj starty na tarce żółty ser i wszystko razem wymieszaj. Po jakimś czasie farsz zgęstnieje. Wtedy wykładaj go na naleśniki i zawijaj w rulony. Możesz je jeszcze nieco podpiec, a nawet obtoczyć w panierce i podsmażyć. Naleśniki z farszem podawaj same lub z ulubionym sosem.  

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy