Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na gofry. Pomiń jeden składnik, a będą puszyste jak chmurka

Gofry to danie, które wywodzi się z kuchni francuskiej. Zaskarbiły sobie sympatię podniebień mieszkańców Europy już w XII wieku. Później „pałeczkę” przejęli Belgowie i wymyślili wersję znaną dzisiaj. Jaki jest najlepszy przepis na gofry?

Gofry są idealną propozycją zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Są cenione za smak, ale także i charakterystyczną, chrupką i jednocześnie puszystą strukturę ciasta. Jednak poprawne przygotowanie gofrów nie zawsze się udaje. Dlatego warto poznać sprawdzony przepis.

Do przyrządzenia gofrów należy podejść z odpowiednim przygotowaniem. Dzięki temu, znając właściwy przepis, będzie można zrobić pyszną przekąskę, która nadaje się jako baza nie tylko dla dań słodkich, ale także wytrawnych. Na co trzeba zwrócić uwagę?

Zrezygnuj z jednego składnika i przygotuj wyborne gofry

Co ciekawe, w proponowanym przepisie sekretem nie jest specyficzny, pojedynczy składnik, a zrezygnowanie z pewnego produktu, który jest nieodłącznym elementem przygotowywania gofrów w wielu poradach. Dzięki pominięciu konkretnego składnika można uzyskać wyjątkową strukturę przekąski, przywołującą skojarzenia z puszystą i lekką chmurką.

Składnikiem, z którego można zrezygnować, jest mleko. Zazwyczaj dodaje się 1 lub ⅓ szklanki. Czym w takim razie można zastąpić mleko, czy może trzeba całkowicie z niego zrezygnować? 

Czytaj również: To jedne z najzdrowszych owoców. Mało kto wie, że można je jeść ze skórką

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania lekkich i puszystych gofrów?

Gofry można przygotować ze składników dostępnych w praktycznie każdym sklepie. W tym przypadku mleko trzeba zastąpić niczym innym jak kefirem. Jest wyjątkowo zdrowy i nada masie na gofry wyjątkowej struktury.

Do przygotowania smacznych gofrów będą potrzebne:

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka kefiru, 
  • 1 średnie jajko, 
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Jak przygotować smaczne gofry?

Na początku trzeba przygotować miskę i przesiać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Później należy wlać do niej kefir i dodać cukier oraz cukier puder, a następnie wbić jajko. Ostatnim etapem jest wymieszanie całości z pomocą miksera, uzyskując gładkie i jednolite ciasto.

Kiedy ciasto zostanie zmiksowane, na sam koniec można dodać olej i odstawić je na chwilę. W trakcie odpoczynku masy napęcznieje gluten. Na końcu gofrownicę można lekko natłuścić i zacząć nakładać porcje ciasta za sprawą chochelki. Gofry trzeba smażyć do momentu, aż nabiorą złotego odcienia.


Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski