Smażony karp to wigilijny must-have. Wystarczą trzy składniki, by wyszedł idealny
Karp to ryba, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Można go zrobić na wiele sposobów, jednak najbardziej klasycznym przepisem jest smażenie. Sprawdź, jak przygotować najlepszego karpia, by twoi goście byli pod wrażeniem i za każdym razem chcieli dokładkę, a ryba szybko znikała z talerza.
W przygotowaniach do świąt, oprócz przygotowywania posiłków, niezwykle ważny jest także aspekt finansowy. Sprawdź, ile w tym roku zapłacisz za karpia w sklepie.
Do przygotowania pysznego smażonego karpia potrzebujesz:
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- bułka tarta,
- dzwonka z karpia królewskiego,
- mleko,
- olej rzepakowy,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Pamiętaj, że w tym daniu główną rolę odgrywa ryba, której nie potrzeba zbyt dużo przypraw i dodatków. Zadbaj o to, by była świeża i dobrej jakości.
Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach
Dzwonka karpia wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu masz pewność, że ryba w trakcie smażenia równomiernie nabierze temperatury. Następnie opłucz je wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Karpia natrzyj solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. W trzech osobnych miskach przygotuj kolejno mąkę, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dzwonka karpia oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. Smaż z każdej strony do zarumienienia. Przełóż usmażonego karpia na ręcznik papierowy i podawaj na stół jeszcze ciepłego.
Zobacz też:
Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt
To najlepsza kapusta do ryby. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi miękka i smaczna
Ta sałatka będzie hitem na święta. Już możesz zapomnieć o klasycznej jarzynowej