W PRL-u był hitem na każdej stołówce. W kwadrans przywrócisz smak dzieciństwa
Dla jednych to kulinarny koszmar, dla drugich słodkie wspomnienie dzieciństwa. Nie każdy za nim przepadał, jednak w PRL-u latem był jednym z najpopularniejszych obiadów na stołówkach, zarówno tych szkolnych, jak i zakładowych. Chodzi oczywiście o makaron z truskawkami. Jeśli masz ochotę go spróbować, koniecznie sprawdź ten prosty przepis.
Makaron z truskawkami w PRL-u był hitem na każdej stołówce, a dziś prawie nikt już go nie robi. To kultowe danie ze śmietaną i owocami ma tylu samo zwolenników co przeciwników, bo przecież nie każdy musi przepadać za obiadami na słodko. Zwłaszcza w tak niecodziennej formie.
Jeśli jednak lubisz takie połączenia i szukasz pomysłu na szybki posiłek, koniecznie sprawdź sprawdzony przepis na makaron z truskawkami z zeszytu babci. Przygotujesz go w kwadrans.
Może cię zainteresować: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują
Masz ochotę na nietypowy obiad na słodko z dodatkiem letnich owoców? Jeśli znudziły ci się naleśniki i pierogi z owocami, cofnij się w czasie do kuchni rodem z lat 60-tych, 70-tych i 80-tych XX wieku.
W zeszycie babci znajdziesz przepis na makaron z truskawkami. Miał ciekawy smak i sycił wtedy, gdy w domach się nie przelewało, a na sklepowych półkach brakowało wielu produktów. Dziś również może być smacznym posiłkiem, który przygotujesz za grosze w iśćie ekspresowym tempie.
Przepis na makaron z truskawkami - składniki:
- truskawki - 200 g
- makaron (świderki, kokardki lub inny, który lubisz) - 250 g
- masło - 2 łyżki
- cukier waniliowy/ zwykły - 2 łyżki
- śmietana (18 proc.) - 100 g
- cynamon/ kokos/ migdały - do smaku
Czytaj również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Przygotowanie makaronu z truskawkami jest banalnie proste. Na początek umyj truskawki, pokrój w ćwiartki i przełóż je do czystego naczynia. Odłóż owoce na bok.
Rozgrzej patelnię i rozpuść masło, później dodaj trochę cukru i ustaw mały ogień, aby nie przypalić tłuszczu. Do owoców dodaj resztę cukru i zblenduj, a później do powstałej masy wmieszaj śmietanę.
Wyjmij średni garnek, ugotuj makaron i odcedź go z wody. Wymieszaj makaron z masłem i przełóż na talerze. Polej masą truskawkową i dodaj trochę ulubionych dodatków. Gotowe!
Zobacz też:
Taki chłodnik robiła moja babcia. Cały garnek znikał z kilka minut
To cichy bohater letnich przetworów. Włóż do słoika i ciesz się chrupiącymi ogórkami
To najlepszy moment na przetwory z truskawek. Moja mama do dżemu dodaje tajemniczy składnik