Reklama
Reklama

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

Sezon na grzyby trwa, a nic tak nie cieszy grzybiarzy jak koszyk pełen dorodnych okazów. Tylko co później z nimi zrobić? Można usmażyć, zamrozić, a także... zamarynować. W tym sezonie warto dać szansę marynacie, na którą przepis dostałam od mojej babci. Idealnie słodko-kwaśna bije inne zalewy do grzybów na głowę. Jak ją przygotować?

Marynowane grzybki to prawdziwy rarytas uwielbiany jako przekąska lub dodatek do wielu dań. Smak darów lasu zamknięty w słoikach cieszy się ogromną popularnością. I choć każdy ma swój sprawdzony przepis na marynatę, w tym sezonie warto dać szansę przepisowi mojej babci. Słoiki z grzybkami w tej zalewie znikną ze spiżarnianych półek w mgnieniu oka.

Prosto i smacznie. Ta marynata do grzybów znana jest już od pokoleń

Marynaty do grzybów różnią się pomiędzy sobą smakiem, aromatem, kompozycją czy kolorem. Większość osób posiada swój sprawdzony i unikalny przepis, który stosuje od lat. Warto jednak w tym sezonie spróbować czegoś innego. Prosty w wykonaniu i przepyszny w smaku przepis na marynatę mojej babci posmakuje każdemu.  

Raz przygotowane grzybki w tej marynacie, co roku będą pojawiać się wśród twoich spiżarnianych przetworów. A wszystko to przez wyjątkowo słodko-kwaśny charakter zalewy. Dzięki temu grzybki wyjdą smaczne, jak nigdy dotąd.  

To sprawdzony sposób na marynowane grzybki, stosowany już od pokoleń. Użyte przyprawy są klasyką, a wykonanie całej zalewy zajmie dosłownie chwilę. Większą uwagę warto zwrócić na odpowiednie oporządzenie grzybów.  

Zobacz także: Kanie podaję tylko w ten sposób. Cała rodzina się zajada, a sąsiedzi proszą o przepis

Jak przygotować marynatę do grzybów?

Przepis na marynatę do grzybków od mojej babci uwzględnia proporcję dla 2,5-3 kg leśnych grzybów. Mowa tutaj oczywiście o świeżo zebranych i odpowiednio przygotowanych okazach. Do marynowania sprawdzą się najlepiej małe okazy, takie jak na przykład kurki, borowiki czy koźlarze. Przygotuj więc grzyby, słoiki oraz następujące składniki:  

  • 1,5 l wody  
  • 1 szklanka octu 
  • 1 płaska łyżka soli 
  • 6 płaskich łyżek cukru  
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy  
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego  
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego  
  • 1 łyżeczka goździków  

Może cię zainteresować: Mało kto wie, jak zdrowe są te grzyby. Właśnie zaczął się na nie sezon

Sposób przygotowania:  

Kompozycja przypraw jest klasykiem w czystej postaci. Przygotowane składniki na marynatę wymieszaj i zagotuj. Wcześniej oczyszczone grzyby przemyj pod bieżącą wodą i obgotuj w osolonej wodzie przez około 10-15 minut.  

Do wyparzonych słoików przełóż gorące jeszcze grzyby oraz pokrojoną w krążki cebulę. Zalej całość wrzącą marynatą razem z przyprawami. Zalewa ma przykrywać całe grzyby.  

Następnie szczelnie zakręć słoiki i odstaw je do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz je również pasteryzować. Przepyszne grzybki w zalewie słodko-kwaśnej przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Podawaj jako przekąskę lub dodawaj do ulubionych potraw. Smacznego!  

Zobacz też:

Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory