Reklama
Reklama

​Moja babcia gotuje ziemniaki w ten sposób. Są miękkie o wiele szybciej

Ziemniaki są bez wątpienia najpopularniejszym polskim dodatkiem obiadowym. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż są stosunkowo tanie, a także mają sporo składników mineralnych i witamin. Jednak wiele osób rezygnuje z ich gotowania, bo jest dla nich zbyt czasochłonne. Poznaj babciny sposób na szybkie gotowanie ziemniaków.

Bomba potasu i błonnika, którą powinniśmy jeść regularnie

W porównaniu do innych dodatków obiadowych, jak kasza, makaron czy ryż, ziemniaki mają znacznie mniej kalorii. W 100 g znajdziemy zaledwie 73 kalorie. Dodatkowo jest to składników mineralnych i witamin, w szczególności potasu (443 mg na 100 g), a także cynk, fosfor, jod, magnez, mangan i miedź. Wśród witamin znajdujących się w ziemniakach należy wyróżnić witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten oraz foliany. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że są świetnym wsparciem w biegunkach, kłopotach z trawieniem i przy zaparciach.

Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Oto babciny sposób na szybkie gotowanie ziemniaków

Kluczem do szybszego gotowania ziemniaków jest przede wszystkim wrzucenie ich do gotującej się wody. Dzięki temu nie tylko szybciej się ugotują (od razu zaczną mięknąć), ale także zachowamy więcej składników odżywczych, które się w nich znajdują. Babciny sposób na szybkie gotowanie ziemniaków to dodanie do garnka... masła lub margaryny. Wystarczy łyżeczka. Dzięki temu szybciej się ugotują, a także nabiorą pysznego, maślanego posmaku.

Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach

Ostatnia kwestia w gotowaniu ziemniaków to pokrywka. Niektórzy jej nie używają, bo boją się, że woda wykipi, czy też po prostu o tym zapominają. To błąd. Wykorzystanie pokrywki sprawia, że temperatura we wnętrzu garnka jest wyższa, co sprawia, że ziemniaki szybciej się ugotują. Dodatkowo zapobiegniemy stratom ciepła, które uwalnia się, gdy nie ma pokrywki, co przyczyni się do niższych rachunków za energię elektryczną.

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa