Moja babcia dodaje ten składnik do dżemu truskawkowego. Cała rodzina prosi o przepis
Zbliżający się czerwiec to najlepszy okres na zajadanie się truskawkami. Na szczęście możemy także przygotować z nich pyszny dżem, którym będziemy się zajadać przez resztę roku. Wykorzystaj ten jeden składnik, który do dżemu truskawkowego dodaje moja babcia, by stworzyć niebiański smak zamknięty w słoiczku.
Do przygotowania tego pysznego dżemu truskawkowego potrzebujemy jedynie czterech składników. Trzy z nich wykorzystujemy również przy przygotowywaniu innych przetworów, jednak w tym przypadku jeden produkt "robi robotę". Będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie żelfixu,
- 2 kg truskawek,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 500 g cukru.
Właśnie dodatek gorzkiej czekolady sprawi, że podkręcimy smak dżemu truskawkowego i uzyskamy niezwykle przyjemny aromat. To bez wątpienia duet idealny, który świetnie do siebie pasuje pod względem smaku.
Sprawdź również: Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę
Zacznij od... umycia truskawek. Zwykłe opłukanie wodą pomoże na pozbycie się resztek piasku i ziemi, jednak nie usunie pozostałych na owocach pestycydów. W tym celu warto przygotować specjalną mieszankę. W pierwszej kolejności do miski wlewamy wodę z octem w proporcjach 3 do 1 i odstawiamy je na 5 minut. Odcedzamy truskawki na sitku, miskę obmywamy wodą i tworzymy drugą mieszankę, tym razem na litr wody dajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Chwilę moczymy, ponownie odcedzamy na sitku, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do osuszenia.
Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz
Gdy mamy już umyte owoce, możemy zabierać się do robienia dżemu. Z truskawek usuń szypułki i przełóż je do garnka z grubym dnem. Dodaj opakowanie żelfixu i całość zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 3 minuty. Czekoladę posiekaj, dodaj do dżemu i wszystko dokładnie wymieszaj. Dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków (o pojemności ok. 300 ml), mocno zakręć i odstaw od góry dnem do ostygnięcia. Taki dżem truskawkowy z czekoladą idealnie sprawdzi się do babeczek, bułeczek, ciast, deserów lodowych, gofrów, jogurtu, naleśników, owsianek czy tostów. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki