Reklama
Reklama

​Moja babcia dodaje ten składnik do dżemu truskawkowego. Cała rodzina prosi o przepis

Zbliżający się czerwiec to najlepszy okres na zajadanie się truskawkami. Na szczęście możemy także przygotować z nich pyszny dżem, którym będziemy się zajadać przez resztę roku. Wykorzystaj ten jeden składnik, który do dżemu truskawkowego dodaje moja babcia, by stworzyć niebiański smak zamknięty w słoiczku.

Składniki na dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Do przygotowania tego pysznego dżemu truskawkowego potrzebujemy jedynie czterech składników. Trzy z nich wykorzystujemy również przy przygotowywaniu innych przetworów, jednak w tym przypadku jeden produkt "robi robotę". Będziesz potrzebować:

  • 1 opakowanie żelfixu,
  • 2 kg truskawek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 500 g cukru.

Właśnie dodatek gorzkiej czekolady sprawi, że podkręcimy smak dżemu truskawkowego i uzyskamy niezwykle przyjemny aromat. To bez wątpienia duet idealny, który świetnie do siebie pasuje pod względem smaku.

Sprawdź również: Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

Jak prawidłowo umyć truskawki przed robieniem dżemu?

Zacznij od... umycia truskawek. Zwykłe opłukanie wodą pomoże na pozbycie się resztek piasku i ziemi, jednak nie usunie pozostałych na owocach pestycydów. W tym celu warto przygotować specjalną mieszankę. W pierwszej kolejności do miski wlewamy wodę z octem w proporcjach 3 do 1 i odstawiamy je na 5 minut. Odcedzamy truskawki na sitku, miskę obmywamy wodą i tworzymy drugą mieszankę, tym razem na litr wody dajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Chwilę moczymy, ponownie odcedzamy na sitku, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do osuszenia.

Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą — jak przygotować?

Gdy mamy już umyte owoce, możemy zabierać się do robienia dżemu. Z truskawek usuń szypułki i przełóż je do garnka z grubym dnem. Dodaj opakowanie żelfixu i całość zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 3 minuty. Czekoladę posiekaj, dodaj do dżemu i wszystko dokładnie wymieszaj. Dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków (o pojemności ok. 300 ml), mocno zakręć i odstaw od góry dnem do ostygnięcia. Taki dżem truskawkowy z czekoladą idealnie sprawdzi się do babeczek, bułeczek, ciast, deserów lodowych, gofrów, jogurtu, naleśników, owsianek czy tostów. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Zobacz też:

Mają więcej witaminy C niż cytryna. Kiedyś jedli je wszyscy, dziś odeszły w zapomnienie

To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz

Takie gołąbki robiła moja babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przepisy | przetwory