Reklama
Reklama

​Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

Obróbka ogórków gruntowych w Polsce polega na kiszeniu, konserwowaniu bądź przyrządzaniu ich na tzw. małosolne. Większość z nas korzysta w tych przypadkach z klasycznych przepisów, jednak czasem warto zboczyć z utartego szlaku, by poznać nowe smaki! Poznaj przepis na ogórki, które pokocha nawet teściowa.

Składniki na ogórki z meksykańskim twistem

Kluczem w przygotowaniu pysznych ogórków konserwowych są dobrej jakości składniki. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 papryki chili lub mielony pieprz cayenne,
  • 3 ząbki czosnku.

Najważniejszym i najbardziej nieoczywistym składnikiem w tym przepisie są nasiona kolendry. To właśnie dzięki nim ogórki konserwowe zyskują cytrusową nutę.

Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz

Ogórki konserwowe po meksykańsku — jak przygotować?

Dla wielu osób ten przepis będzie idealny nie tylko pod względem smaku, ale również szybkości przygotowania, gdyż nie trzeba w nim przygotowywać żadnej zalewy. Zacznij od umycia i osuszenia ogórków, a następnie obierz je ze skórki i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w cienkie plastry. Papryczki chili przekrój na pół i usuń z nich nasiona.

Do miski wsyp cukier, kmin rzymski, oregano, ziarna kolendry, sól, ziarna gorczycy oraz ocet. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i papryczki chili. Wszystko wymieszaj, dorzuć ogórki i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ogórki możesz wkładać od umytych, wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zamknij i odstaw w ciemne i zimne miejsce. Możesz je jeść już po tygodniu, jednak warto poczekać około miesiąca, by miały idealny smak.

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory