Reklama
Reklama

​Mazurek pistacjowo-malinowy zrobi furorę na wielkanocnym stole. Od razu zrób trzy porcje

Wśród wielkanocnych słodyczy prym wiodą pascha oraz mazurek. Klasyczny mazurek wielkanocny przygotowuje się z kajmaku i oczywiście jest niezwykle pyszny. Jednak dla osób, które lubią łamać tradycję, mamy świetną wiadomość. Oto przepis na pistacjowo-malinowy mazurek, który zrobi furorę na świątecznym stole.

Jakie składniki potrzebujesz do mazurka pistacjowo-malinowego?

Wielkanocny mazurek pistacjowo-malinowy składa się z trzech różnych warstw. Pierwszą z nich jest spód do mazurka, a do jego przygotowania potrzeba:

  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 400 g mąki pszennej.

Sprawdź również: Sernik nigdy więcej nie opadnie. Wykorzystaj trik cukierników i dodaj ten składnik do masy

By przygotować warstwę malinową potrzebne będą:

  • 2 łyżeczki cukru lub substancji słodzącej (np. erytrytol, ksylitol)
  • 200 g malin,
  • 6 łyżek wody,
  • 8 g żelatyny.

Sprawdź również: Wielkanocny mazurek z przepisu Lewandowskiej. Bez nabiału i glutenu

Na samym wierzchu znajdzie się masa pistacjowa, do której przygotowania będziesz potrzebować: 

  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g pasty pistacjowej,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 6 łyżek wody,
  • 8 g żelatyny.

W ostatnim kroku, by jeszcze podkręcić kolor mazurka, można dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Dodatkowo możemy zastąpić świeże maliny mrożonymi owocami.

Sprawdź również: Ta babka wywoła okrzyk zachwytu wszystkich gości. W tym roku robię ją na Wielkanoc

Wielkanocny mazurek pistacjowo-malinowy — sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta na mazurka. Pamiętaj, by dobrze schłodzić śmietanę, jajka i masło — najlepiej, by przez dobę przed przystąpieniem do pieczenia całą dobę znajdowały się w lodówce. Możesz użyć 400 g mąki pszennej typ 480 lub podzielić ją z krupczatką w proporcjach 3:2 (240 g mąki typ 480 oraz 160 g mąki krupczatki). Do dużej miski wsyp cukier puder, śmietanę, żółta, masło oraz mąkę i całość szybko wyrób hakami do ciasta lub ręcznie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 60 minut.

W międzyczasie zacznij przygotowywać warstwę z malin. Do szklanki wsyp 8 g żelatyny, zalej ją 6 łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. W rondelku umieść maliny, dodaj cukier lub słodzik i gotuj wszystko do momentu, aż maliny się rozpadną, cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do ostygnięcia.

Sprawdź również: Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Wyglądają jak pisanki, a dzieci je uwielbiają

Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości między 5 a 7 milimetrów, w kształcie podobnym do formy, której używasz. Za pomocą noża odkrój resztkę ciasta. Ze ścinek możesz zrobić wałek na ranty lub uformować kulki, którymi wyłożysz brzegi. Ciasto ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni, dzięki temu unikniesz ewentualnych wybrzuszeń. Spód na mazurka piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do zbrązowienia. Gotowe ciasto od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

W czasie pieczenia spodu na mazurka przygotuj masę pistacjową. Do szklanki wsyp 8 g żelatyny, zalej 6 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. W rondelku podgrzej śmietankę, a następnie dodaj do niej pokrojoną białą czekoladę i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec dodaj pastę pistacjową, dokładniej wymieszaj masę i odstaw do przestudzenia.

Sprawdź również: Jajko sadzone na leśnym mchu jest lepsze od babki wielkanocnej. To ciasto znika z blachy w 1 dzień

Na przestudzony spód na mazurka wylej warstwę przestudzonej warstwy malinowej, a na nią delikatnie przestudzoną masę pistacjową. Tak przygotowanego mazurka umieść w lodówce na minimum trzy godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możesz przystąpić do dekorowania ciasta lub po prostu podać mazurka na wielkanocny stół.

Zobacz też:

Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy